Containerexpo lanceert volgende Zinneke Parade
D e Zinneke Parade gaat om de twee jaar uit, wat wil zeggen dat de stoet dit jaar even niet door de binnenstad trekt. Toch wordt er al druk aan de zevende editie gewerkt. Precies een jaar voor de Parade, op zaterdag 19 mei 2012, gaat er nu een tentoonstelling open die de deelnemers wil inspireren.
Het thema van de volgende Zinneke Parade, dat in een enquête door het grote publiek gekozen werd, is Wanorde/Désordre. En zoals gebruikelijk mag dat thema zo breed mogelijk geïnterpreteerd worden. Door er in eerste instantie artiesten uit zoveel mogelijk disciplines mee aan de slag te laten gaan, wordt daartoe een eerste aanzet gegeven. Tegelijk maakt de tentoonstelling duidelijk dat Zinneke niet alleen een sociocultureel stadsproject is, maar dat het ook artistieke kwaliteit nastreeft.
Zinneke deed een projectoproep aan kunstenaars uit het eigen netwerk, maar ook aan kunstenaars die voor het eerst bij de organisatie betrokken worden: schrijvers (Els Moors en Milady Renoir zorgden voor een gedicht), beeldende kunstenaars, videasten, scenografen, muzikanten,... Een jury beoordeelde 37 inzendingen op originaliteit en kwaliteit. De vijftien uitgekozen creaties van in totaal 21 kunstenaars worden gepresenteerd in vijftien nieuwe, nette, blauwe containertjes die netjes in rijen opgesteld staan op het onlangs vernieuwde Europakruispunt.
Het thema 'Wanorde' schrikte de stedelijke overheid aanvankelijk wat af, maar de tentoonstelling past in de ambitie van de Stad om van de vernieuwde boulevard voor het station een soort 'Ramblas' te maken.
Bananen
De wanorde manifesteert zich overigens hoofdzakelijk ín de containers, waar de artiesten (veelal Brusselaars) loos kunnen gaan. Een greep uit het aanbod. De scenografe Natacha Belova zorgt meteen voor een aparte interpretatie door het woord ordre als 'bevel' te lezen. Haar installatie verzamelt een aantal schermen waarop fragmenten te zien zijn waarin personages bevelen geven.
Aurélie Borremans en Emilie Leenaerts hebben het over de maatschappelijke orde en de rol die de gesloten opvangcentra daarin spelen. In hun container zitten kinderstemmen opgesloten die je via een parlofoon kunt beluisteren.
Cécile Cozzolino en Mathieu Chevalier willen tonen maken hoe menselijke gevoelens tot maatschappelijke wanorde kunnen leiden, als ze de zeden en gewoonten ondergraven. Hun installatie stelt een glazen hart centraal, van waaruit een netwerk van aders woorden pompen die de complexe gevoelens en verlangens van de mens uitdrukken.
Michel Kazungu is een ancien van de Parade: hij was er in 2000 al bij. Samen met de keramiste Françoise De Smet wil hij de toeschouwers middels een periscoop een blik gunnen op de rommelzolder die hij na zes edities van de Parade bij elkaar verzameld heeft.
Regisseuse Leslie Maerschalck en scenografe Sonia Saurer zorgen met Désordinaires voor een filmpje dat uit een bedrieglijk camerastandpunt tegen de achterwand van de container wordt geprojecteerd. De bewegende personages zijn mensen die ze van de vorige Zinneke Parade kennen. Zij evolueren in een choreografietje van ordelijke naar wanordelijke formaties en terug.
Designer en computergraficus Côme Perché verrast met een poëtische installatie die helemaal uit papier is gesneden. Alessia Luna Wyss maakte een geestige sculptuur met vierhonderd gipsen bananen die toch stinken, omdat de wanordelijke natuur zich middels een schimmel verzet tegen de menselijke vraag naar vlekkeloze gele bananen.
Aan het werk
Op de tentoonstelling worden dinsdag- en woensdagnamiddag en op afspraak ook geleide bezoeken gegeven. Ondertussen gaan de deelnemers aan de parade (inwoners, verenigingen, collectieven, scholen en kunstenaars uit verschillende wijken) stilaan zelf aan het werk. De platformvergaderingen in de wijken zijn achter de rug.
Tachtig kunstenaars en zeventig verenigingen hebben zich al aangemeld; er zullen zich in eerste instantie een twintigtal Zinnodes vormen. Iedereen die wil, kan zich nog ergens aansluiten.
-------------------------
Tentoonstelling Wanorde/Désordre, tot en met 12 juni op het Europakruispunt (voor het Centraal Station), van 11 tot 18 uur (op zondag van 13 tot 20 uur), gratis.
Meer op 02-214.20.07, info@zinneke.org
Lees meer over: Expo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.