In het Clockarium Museum staan alle klokken stil. Toch tikte de tijd er nooit luider dan vandaag. Dat komt door de ingrepen van zes Belgische hedendaagse kunstenaars tegen de achtergrond van faienceklokken.

De faienceklok, tijdens het interbellum het luxeobject van de gewone man die zich geen marmeren klok kon veroorloven, nu een restant uit een vervlogen tijd. Drie verdiepingen exuberante faienceklokken zijn een fascinerend gezicht en tegelijk een beetje spookachtig. Restanten blijven altijd doorwerken, zoals littekens die niet goed verzorgd werden, en dat is wat Elodie Antoine lijkt te zeggen met ' Proliferation textile' . Van een stoelbekleding vertrekken vilten draden, als een schimmel, zich steeds verder vertakkend. In haar werk is er vaak iets aan het woekeren, of milder, zich aan het verstrengelen. Zwammen in textiel, maar ook molures aan de muur, die heerlijke denkstof opleveren.

Het tijdsbesef is ook sterk aanwezig in het werk van de keramiste Natha­lie Doyen. De verbrokkelde vloer ' Undertow' lijkt het claustrofobische kamertje van het Clockarium te willen ontvluchten, maar door allerlei onderstromen die elkaar tegenwerken, is er geen uitweg. Doyens werk is een minutieus stilstaan bij het deinen van de tijd, soms erg letterlijk, zoals bij de laatste sporen van een weg in de natuur. En wat van ver (tijd)lijnen lijken, is bij nader toezien een verzameling stippen.

De tijd heeft ook ingewerkt op ' La niña' , de terracotta buste van Evelyne Dubois, waar het patina van roest afsteekt tegen de trofeeklok met voetballers waarvan de glans intact bleef. Van Mo Ramakers is 'Blue helmet' te zien, een blauwhelm in de vorm van een tepel, en een gestolde keukenschort. Van de vrouwen die destijds zegeltjes spaarden voor een faienceklok? Van Thierry Renard, die het metrostation Sint-Katelijne inrichtte, zijn er collages te zien die spelen met tijdsindicaties. Chris­tophe Terlinden, van onder meer het LUM-project (verlichte vensters vormen woorden), laat tussen de oubollige klokken simpelweg een digitale klok knipperen. Welke zindert het langst na?

10alogue (voor tien jaar Clockarium), nog tot en met 11 november, vrijdag tot en met zondag van 14 tot 18 uur, i
adres: Clockarium Museum, Reyers laan 163, 1030 Schaarbeek

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni