Het beste bekroond met Henry van de Velde Prijzen en Labels
Er gaat zowaar wat kriebelen als je de prijs Jong Talent ontdekt, vorige week uitgereikt aan Sara De Bondt (www.saradebondt.com) bij de jaarlijkse Henry Van de Veldeprijzen van Design Vlaanderen. De Bondt profileert zich als 'ecologisch grafisch ontwerper' en werkt vanuit Londen voor grote opdrachtgevers als V&A Museum, Bozar, Tate, de kunstbeurs Artissima... U kent haar wel, althans haar tekenwerk: ze ontwierp het logo van Wiels. 'WIELS' schreef ze in blokletters met een wazig-dubbele E alsof je licht dronken bent. Je moet er maar op komen om met het flessenetiketachtige lettertype de smaak en kleur van bier op te roepen, terwijl de brouwerij een kunstencentrum werd. Projecten uit haar jonge carrière hangen over een hele wand tentoon, genoeg om te beseffen dat ze goochelt met technieken.
Naast de De Bondt-etalage staat al het topwerk van Sofie Lachaert (www.lachaert.com) op een wandelplatform van de Brusselse designer Danny Venlet. Lachaert kreeg de prijs voor Loopbaan, en daarmee volgt ze (sinds 1994) Emiel Veranneman, Armand Blondeel, Piet Stockmans, Philippe Neerman, Fernand Baudin, Bataille & Ibens, André Verroken, Axel Enthoven, Anita Evenepoel... op. Lachaerts 'Pedestal' (tafelonderdelen op elkaar) voor de Grand Hornu-tentoonstelling Le fabuleux destin du quotidien is dan ook het imposante pronkmeubel op deze laureatenexpositie. Lachaert vestigde haar naamsbekendheid al met juweelontwerp in 1980, op Atelier 35 in Temse. Van zilver en goud ging het naar plexiglas, keramiek, papier, textiel; de materialen hoefden niet onder te doen voor de creatieve vormgeving. Evergreens als haar 'Marcell', een vogelkooitje voor suikerklontjes, het schervenservies 'Tafelgesprekken', haar frietvorkje als handig meeneeminstrument en een sierdobbelsteen in een ringendoosje bewijzen dat het Belgische surrealisme niet dood is. Na spraakmakende tentoonstellingen in het Designmuseum Gent, Schmuckszene in München of het Gulbenkian Museum in Lissabon komt ze met een ogenschijnlijk simpel spel met stoelen ('Pas de deux', 2011), en daarmee bewijst ze dat een carrière-erkenning als het Label niet het einde van haar loopbaan is.
Isoleercel en kraantjeswater
En dan is er BuzziSpace, dat de Bedrijfsprijs won. Het bedrijf maakt met ecovilt, vervaardigd uit gerecycleerde petflessen, heel salonfähige kamer- en bureauschermen en hokjes of studio's, allemaal geluidsdempend. Zo'n kamerscherm, aan elkaar geklit met ritsen, kan soelaas bieden als het kleine grut binnenshuis speelt. Voor een afgeleid concept - een flexibel op te stellen isoleercel binnen een kantoorlandschap (zoals op de redactie van Euronews) - bedacht de Brusselaar Alain Gilles voor BuzziSpace andere systemen: 'BuzziFabrik' en 'BuzziBooth' (www.buzzispace.com).
Een van de Ovam Ecodesign-prijzen ging naar 'LWD', een lichtgewichtdeur voor auto's, goed voor een lager brandstofgebruik en dus een lagere CO2-uitstoot. De deur is ontworpen door Hegge ID (www.hegge-id.com). Ook 'Solarwind' van Raf Hulle (www.hulleraf.be) kreeg een Ecodesign Award, voor een product in ontwikkeling dan wel. Van Hulles prototype is een elektrische fiets met trailer, die een bagagetas onder een zonnepaneel verbergt. Bij het trappen wordt de energie van het zonnepaneel aan de batterij geleverd. Interessant én functioneel zijn ook de beker en de karaf bij de campagne DrinKraantjeswater, ook weer van Hegge ID.
Voorts twijfelde wellicht menigeen tijdens de openingsreceptie of hij of zij nu een glas te veel op had. De poten van de houten en gietijzeren piano 'Doutreligne 7' van GBO Design voor pianohuis Maene (www.gbo.be) staan scheef. Het model 2009-'10 is verkrijgbaar in blitse kleuren, wit met kardinaalpaars bijvoorbeeld, wat concerten een nog feestelijker karakter geeft. En daar dient design toch voor.
------------------------
Tot en met 25 februari in de Lokettenzaal van het Vlaams parlement, IJzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel. Gratis. Elke dag van 10 tot 17 uur, behalve op zondag. Meer op www.designvlaanderen.be
Lees meer over: Expo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.