Kunstwandeling Par(KUNST): langs luiaards en flamingo's

ABZ
© BRUZZ
20/04/2016

Langs de route van de Groene Wandeling is er tot 17 juli Belgische en internationale kunst te bewonderen tijdens P(ART)cours/Par(KUNST). De werken van 28 kunstenaars staan opgesteld in de buitenlucht en zorgen langs een parcours van vijf kilometer voor een harmonieuze symbiose met de natuur of voor kleur dankzij felle contrasten.

P(ART)cours/Par(KUNST) is een tweejaarlijks kunstenfestival dat aan haar tweede editie toe is. In 2014 was er alleen in de parken van Sint-Pieters-Woluwe kunst opgesteld. Nu breidt het festival uit naar Sint-Lambrechts-Woluwe en Oudergem.

"Door cultuur en landschap te verbinden, prijst het evenement de fragiele, voorbijgaande, kortstondige en moeilijke evenwichten die de mens in zijn verhouding tot zijn omgeving moet bewaren", aldus Guy Malevez die de tentoonstelling mee op poten zette.

Kunstliefhebbers en wandelaars starten aan de route bij metrostation Beaulieu in Oudergem. Daar stelt Belgisch kunstenaar Thierry Verbeeck met More Choices? het begrip identiteit in vraag. Verbeeck maakte al een fresco over Antarctica in een ander Brussels metrostation Belgica.

Aan de Watermaalsesteenweg fantaseert de Franse kunstenares Eva Clouard met de bestaande architectuurelementen van een brug over een spelletje Mikado. "Zolang het lukt, mag een speler palen verwijderen. Indien de brug onbedoeld ineenstort, gaat de beurt naar de volgende speler."

Tamme luiaards
In het Woluwepark vind je maar liefst 17 kunstinstallaties terug. In de installatie Infini van Marine Hardeman spelen spiegels met het bestaande landschap aan de oevers van de kleinste parkvijver.

Ook de bomen doen soms letterlijk dienst als podium. Élodie Antoine, afgestudeerd aan La Cambre, plaatst diversiteit in de kijker door een kolonie pluizige luiaards aan de bomen op te hangen.

De loopbrug over de Tervurenlaan wordt voor haar vijftiende verjaardag door P(ART)cours/Par(KUNST) niet in de bloemetjes gezet. Ze is wel overladen met kitscherige roze flamingo’s die aan de onderkant van de brug geland zijn, in het werk Migrance van Tinka Pitoors. Ook een eyecatcher voor automobilisten die aan de Tervurenlaan het Trammuseum passeren.

Het parcours eindigt in het Maloupark in Sint-Lambrechts-Woluwe. Daar varieert het werk van een strakke, architecturale installatie met hout tot een tweekoppige graffitiprint, "geïnspireerd op Jezus en Judas als strippersonages."

Een plannetje van het traject met een voorstelling van de kunstwerken is op verschillende plaatsen verkrijgbaar en kan ook gedownload worden via de website.

Meer info:
www.partcours-parkunst.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni