Lijkenexpo in Beursgebouw in extremis afgelast
Van 7 februari tot en met 9 juni zouden menselijke lichamen tentoongesteld worden in de Beurs, maar dat gaat niet door. De Stad Brussel heeft in laatste instantie gekozen voor een andere tentoonstelling om die rond het Chinese terracottaleger af te lossen. "Om commerciële redenen", zegt woordvoerster Perrine Marchal aan brusselnieuws.be.
Onder de naam Körperwelten heeft Brussel al gelijkaardige tentoonstellingen gekend in 2001 en 2008. De expo toonde lichamen die geprepareerd werden door Gunther von Hagens. De eerste editie lokte een half miljoen bezoekers. De passage van The Human Body in Oostende afgelopen jaar lokte slechts 50.000 kijklustigen.
De tentoonstelling The Human Body geeft een driedimensionale inkijk in de verschillende stelsels van het lichaam en toont de gevolgen van allerlei ziektes. Volgens initiatiefnemer Sui Hongjin, een Chinese arts en leerling van von Hagens, moet de expo de bezoekers aanzetten tot een betere levensstijl.
'Giftig voor de mentale gezondheid'
Het tentoonstellen van geplastineerde lichamen en lichaamsdelen is controversieel. Sommige mensen vinden het ethisch onverantwoord om dode mensen tentoon te stellen. In Frankrijk bijvoorbeeld werden dergelijke tentoonstellingen enkele jaren geleden verboden door het hof van Cassatie. Dat oordeelde dat het tentoonstellen van menselijke overblijfselen voor commerciële doeleinden onfatsoenlijk en illegaal is.
Daarnaast riepen verschillende wetenschappers eerder al op om de reizende tentoonstelling te verbieden omdat de herkomst van de lijken dubieus is. Mogelijk gaat het om ter dood veroordeelden.
Naar aanleiding van de expo in de Beurs stelde ook Brussels parlementslid Ahmed Mouhssin (Ecolo) zich vragen. "De tentoonstelling roept ethische vragen op met betrekking tot de onschendbaarheid van het menselijk lichaam, het evenwicht tussen pedagogie en commercie en de oorsprong van de lichamen", klinkt het in La Dernière Heure. De volksvertegenwoordiger is nu opgelucht dat de expo is afgeblazen.
Ook uit wetenschappelijke hoek klinkt kritiek. "Lijken commercialiseren is niet meer gebeurd sinds de vernietigingskampen", zegt Francis Martens, voorzitter van de ethische commissie psychiatrie aan de UCL. "Elke maatschappij heeft normen en die worden hier overschreden. Dit is giftig voor de mentale gezondheid."
Lees meer over: Expo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.