Michel Wittock schenkt deel collectie aan Koning Boudewijnstichting
De Koning Boudewijnstichting garandeert dat zowel de uitzonderlijke collectie boekbanden als de wetenschappelijke activiteiten op de huidige locatie, een beschermd gebouw uit 1983 van Emmanuel de Callataÿ, behouden zullen blijven. Zo kan de Bibliotheca Wittockiana de passie van haar stichter overleven.
Al bijna een halve eeuw gaat Michel Wittock op zoek naar het buitengewone: grote formaten, beperkte oplagen, oude drukken, meester-binders. Nu kunt u een bloemlezing bekijken van vijf eeuwen geschiedenis, kunst en cultuur via het medium boek. Zo zijn alle West-Europese kunststromingen aan de boekbanden af te lezen: van de renaissance tot popart en andere avant-gardistische stromingen uit de twintigste eeuw.
Maar er zijn ook 16de- en 17de-eeuwse geïllustreerde Vlaamse drukken, stichtelijke bundels met mystieke inslag en hoogstaande illustraties. Of de archieven van Valère Gille, de grootvader van Wittock, die directeur was van het literaire tijdschrift La jeune Belgique. In de Bibliotheca werd Gilles studeerkamer met de originele art-nouveaumeubels van Paul Hankar gereconstrueerd. En nog een andere verwant leverde schatten op: Wittocks kinderen stammen langs moederszijde af van Lucien Bonaparte, de broer van! Dit verklaart onder andere de aanwezigheid van de Encyclopédie van Diderot en d'Alembert, het 33 banden tellende titanenwerk uit 1751-'77.
------------------------
De tentoonstelling Het Fonds Michel Wittock: van passie tot schenking loopt nog tot en met 1 oktober in de Bibliotheca Wittockiana (Bemelstraat 23, 1150 Sint-Pieters-Woluwe, 02-762.21.39), dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur.
Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Expo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.