Minifestival Louis Paul Boonkring over Congo
De zoektocht naar het niet-vertelde verhaal. Het is een van de waarmerken van de Louis Paul Boonkring. Over de onafhankelijkheid van Congo is vorig jaar al veel gezegd en geschreven. De LPB-kring keert nu het verhaal om en ging in België op zoek naar verhalen over de vlucht uit Congo.
Ze kwamen bij ex-kolonialen terecht die in 1960 halsoverkop 'hun' land hebben moeten verlaten. Sommigen zijn verbitterd, anderen hebben er vrede mee genomen, maar allemaal stellen ze zich de vraag: is de situatie na vijftig jaar onafhankelijkheid beter?
Diezelfde vraag stellen zich de Congolezen die vandaag in Brussel verblijven. Vaak zijn ze als student in de jaren 1980 in België aangespoeld. Net als de ex-kolonialen zijn ze ontworteld, teleurgesteld over hoe Congo geëvolueerd is. Hun land ligt in puin. Ook bij hen de vraag: wat is er misgelopen?
Het uitgangspunt voor dit onderzoek van de Louis Paul Boonkring is niet 'identiteit', maar 'referentie'. Hoe staan beide groepen tegenover hun vlucht? Die vraag brengt, ondanks de grote verscheidenheid, veel gelijkenissen aan de oppervlakte. Vluchten laat sporen na, in alle omstandigheden.
De Kring zet die twee krachtige reeksen verhalen naast elkaar in een expo met geluidsfragmenten en grote foto's van video-opnamen, gemaakt door televisie- en radiomaakster Annabelle Van Nieuwenhuyse. De verhalen worden ook in een boek gebundeld.
---------------------
De expo is een onderdeel van Salut Congo, een minifestival van de Louis Paul Boonkring over ontworteling en integratie in Brussel en Congo. Van 10 tot en met 22 mei in het Rhok, de kunstacademie in de Edouard de Thibaultlaan 2 in Etterbeek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.