Tentoonstelling 'Deportatie en genocide' in Brussels Stadshuis
Na de oorlog van 1940-'45 zwoeren de overlevenden dat zo'n gruwelijk scenario zich nooit meer mocht herhalen. En toch... amper vijftig jaar later werden bijna een miljoen Tutsi's vermoord in de honderd dagen durende genocide in Rwanda. "We hebben gefaald, we hebben de generaties na ons niet voldoende ingelicht. Daarom is deze tentoonstelling ook zo belangrijk," zegt Albert Blondeel.
Blondeel is voorzitter van de oud-strijdersvereniging van Brussel. Hij is heel blij dat de tentoonstelling nu in het Stadhuis te zien is. "In 1919 werd de Nationale Strijdersbond hier op de Grote Markt gesticht," vertelt hij. "Het was in het café La Rose Blanche. Brussel is ook het symbool van het ondeelbare België en is daarom een heel belangrijke plaats."
De tentoonstelling is opgevat als een chronologisch parcours dat begint bij het eerste geïmproviseerde kamp (1933) in Duitsland, waarin vooral politieke tegenstanders en communisten opgesloten werden. Geëindigd wordt er met de ontdekking van de uitroeiingskampen, het besef van de gruwel van het nazisme en de eerste terechtstellingen voor misdaden tegen de mensheid, misdaden tegen vrede en oorlogsmisdaden.
Repressie, vervolging, economische uitbuiting en uitroeiing: ook de manier waarop dat gebeurde, wordt duidelijk beschreven en geïllustreerd. Op de panelen met grote historische foto's staan de teksten met uitleg in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.
De tentoonstelling wordt georganiseerd door Hamza Fassi-Fihri, schepen van Cultuur (CDH), in samenwerking met de Brusselse Regionale Vereniging van de Koninklijke Nationale Federatie van de Strijders van België en met de medewerking van het Instituut voor Veteranen en Oorlogsinvaliden en het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk. Ook de schepen van Openbaar Onderwijs sluit zich aan bij het project: in de scholen van de Stad Brussel lopen projecten om de jongeren bewust te maken van de oorlogsgruwel, en scholen uit het hele land komen de tentoonstelling bezoeken. Meer dan tien scholen hebben zich nu al ingeschreven, waarvan vijf uit Vlaanderen en één uit Duitstalig België. "De jongeren mogen niet vergeten wat er meer dan een halve eeuw geleden gebeurd is. De geschiedenis, de gruwel, de genocide mag zich op geen enkele manier herhalen. En deze tentoonstelling zal daartoe bijdragen," zegt Blondeel.
-------------------------
Deportatie en genocide, een Europese tragedie, nog tot en met 20 mei in het Brusselse Stadhuis (Grote Markt). Dinsdag tot en met zondag van 9 tot 18 uur; gratis toegang.
Meer op www.brucity.be of 02-279.64.44.
Rondleidingen per mail aanvragen: albert.blondeel@gmail.com
Lees meer over: Brussel-Stad , Expo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.