Toen Nieuwjaar op 1 april viel

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
11/03/2011
Tweehonderd prentbriefkaarten met (april)vissen liggen de bezoekers van het Huis van Folklore en Tradities aan te gapen. De eigenares van de kaarten is een Parisienne, Monique Salapete. Ze koos Brussel uit om haar ‘schatten’ tentoon te stellen.

Tot in 1564 viel nieuwjaarsdag op 1 april. Het was de Franse koning Karel IX die de traditie omgooide: voortaan zou Nieuwjaar op 1 janua­ri vallen. Maar 1 april bleef een specia­le dag. Het is het einde van de vasten en het begin van de lente, de datum staat symbool voor vriendschap en liefde.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog schreven de Fransen kennissen, vrienden, geliefden en familie met 1 april een wenskaart. "Ik heb bij mijn ouders en grootouders altijd kaartjes weten aankomen op 1 april," vertelt Monique Salapete. Na de Tweede Wereldoorlog verwaterde de traditie sterk.

Collectioneurs
Salapete bezit niet minder dan vijfduizend kaartjes met aprilvissen. De tweehonderd kaartjes in het Huis van Folklore en Tradities dateren van een kleine honderd jaar geleden - in de jaren twintig van de twintigste eeuw woedde het gebruik nog volop.

Monique Salapete werd als kind danig gepest omdat haar verjaardag op 1 april valt. Dus besloot ze maar om er ook om te lachen, en ze ging kaartjes verzamelen.
Op de vernissage van de tentoonstelling werd ze druk aangeklampt door Brusselaars (en Fransen) die ervaringen rond kaarten verzamelen wilden uitwisselen. Een Zuid-Franse vrouw droomde hardop van een tentoonstelling met haar collectie geboortekaartjes.

De tentoonstelling Hartstochtelijk april loopt nog tot en met 10 april in het Huis van Folklore en Tradities, Eikstraat 19, 1000 Brussel (vlak bij Manneken Pis). Ze is open van donderdag tot en met zondag van 13 tot 18 uur. De toegang is gratis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni