Geëngageerde documentaires in Bozar

© brusselnieuws.be
06/06/2011
In de reeks wereldpremières van Polymorfilms in Bozar is er op dinsdag 14 juni een avond rond de Brusselse cineast Laurent Van Lancker. De reeks brengt geëngageerde films van Brusselaars, waarbij politiek en poëzie hand in hand gaan.

Polymorfims is een collectief van auteurs die actief zijn op het vlak van fotografie, fictiefilm, documentaire, kortfilms, experimentele films enz. De auteurs doen nagenoeg alles zelf, van regie tot productie.

De avond rond Laurent Van Lancker gaat van start met zijn film Eth(n)ique Vietnam (26'- 2001). Het gaat om een autobiografische film over de uitdagingen en ontgoochelingen tijdens het draaien van een eerste documentaire. In Eth(n)ique Vietnam, halverwege tussen reisverslag en antropologische reflectie, gaat de filmmaker de confrontatie aan met de leefwereld van Noord-Vietnamese minderheden en zijn eigen morele dilemma's.

Trente et une nuits, mes rencontres palestiniennes (28'- 2003) is een persoonlijk dagboek dat 31 ontmoetingen en 31 nachten beslaat. Van Lancker schetst daarin hoe hij een ander Palestina leerde kennen: intiem, bespiegelend en vol verborgen poëzie. Retroviseurs (28' - 2004) is een lofzang op een banale reis tussen Dakar en Kolda, van de stad naar het platteland, van de centrale macht naar de marge. Tegelijk ook een oefening in samen reizen.

Majjudo (L' homme perdu) (31'- 2009) werd gedraaid in Senegal, een soort filmgedicht over omzwervingen. Na een avondje samenzijn wordt van een man gezegd dat hij verloren is als hij zijn zaklamp verliest.

Levensverhalen
Disorient (36' - 2010) is een reeks verhalen van migranten die terugkeerden naar hun thuisland na een langdurig verblijf in het buitenland. De film is een zintuiglijke evocatie van levensverhalen en herinneringen.

Op vrijdag 10 juni is de film Goudougoudou van Pieter Van Eecke & Fabrizio Scapin geprogrammeerd. Op indringende wijze getuigen tien Haïtianen over het leven in hun land in tijden van dood en chaos. Ze hebben de draad van hun gewone activiteiten weer opgenomen in een Dantesk decor.

Slotakkoord voor de reeks is Himself he cooks van Valerie Berteau en Philippe Witjes. In de Gouden Tempel in Amritsar bereiden honderden vrijwilligers elke dag maar liefst 50.000 maaltijden. Via de ongedwongen choreografie van de talrijke helpende handen komt de essentie en sfeer van deze bezwerende plek aan het licht.

De reeks Polymorfilms heeft plaats in het Paleis voor Schone Kunsten. Tickets kosten 3 euro. Info & tickets: +32 (0)2 507.82.00.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni