(© Ivan Put)
The catering industry in Brussels isn’t doing well. But there will always be customers for those cafés that ensure things like cosiness, authenticity, and quality. Something tells us that these assets might just make the recently reopened Monk a success story. After the “old” Monk closed down, a number of people from the restaurants Henri on Vlaamsesteenweg/rue de Flandre and Hungaria in Leuven teamed up for a new project. What can we say about the completely revised, reconceived, and renovated place? The Monk’s interior hasn’t changed much, but it looks much better nonetheless: the fresh green colour on the ceiling, the white metro tiles, the clean floor, the new bathrooms, the bar that has been saved, but moved, the staff’s Fred Perry outfits, etc. When the restored piano is moved back into its old place soon, the place will have even greater allure. And the tables are almost all taken already. The beer lovers are also very happy: ten beers on tap, including Cristal lager, faro from Timmermans, and kriek from Boon; there are also various bottled geuze/gueuse beers, as well as a number of 75cl bottles with special beers. We particularly noted the Delvaux from the brand-new brewery De Kroon in Neerijse. We don’t know whether the monks mind that their Westvleteren 12 is sold on here for 8.5 euro, but perhaps that is an acceptable profit margin. The cheese and meat counter offers Ardennes ham, black pudding, Orval cheese, and geuze/gueuse cheese from Drie Fonteinen, while the room at the back is no longer a smoking den but a buffet room where you get simple pastas prepared with fresh products or special cheeses for lunch or dinners. What about the downsides? Commercialising Westvleteren 12 might be acceptable as a stunt for the reopening, but we don’t really think it is in the Trappist spirit.
FR ❙ Ça ne marche pas bien pour l’HORECA. Mais pour les cafés qui - pour ne mentionner que cela - peuvent offrir de la qualité, de l’authenticité et de la convivialité, il y aura toujours des clients. Quelque chose nous dit que le Monk, qui vient de rouvrir, pourra devenir une success story grâce à tous ces atouts combinés. Après la fermeture du « vieux » Monk, des membres des équipes du restaurant Henri de la rue de Flandre et du Hungaria à Louvain se sont lancés dans un nouveau projet. L’affaire a été complètement revue, repensée et réaménagée. Même si l’intérieur n’a pas beaucoup changé, il n’en est pas moins beaucoup plus agréable : une note de vert frais au plafond, des petits carreaux de faïence « métro parisien », un sol propre, des nouveaux sanitaires, le comptoir déplacé mais conservé. Et quand, tout bientôt, le piano restauré reviendra à sa place originale, l’ensemble aura encore plus d’allure. Les tables sont d’ores et déjà presque toutes occupées. Les amateurs de bière sont eux aussi contents: il y a 10 sortes différentes de bières pression, parmi lesquelles de la pils Cristal, de la faro de Timmermans et de la kriek de Boon; en bouteille, on trouve notamment différentes variétés de gueuses et sous la rubrique «Sociaal » des bières spéciales en bouteilles de 75 cl. où l’on retrouve la Delvaux de la brasserie De Kroon de Neerijse. Le comptoir à fromages et à charcuteries fournit son lot de jambon d’Ardenne, de boudins, de fromage d’Orval, et l’arrière-salle ne sert plus de fumoir mais bien de salle à buffet où l’on peut, midi et soir, se sustenter de préparations simples de pâtes avec des produits frais et des fromages spéciaux. Un mauvais point néanmoins : écouler de la Westvleteren 12 à €8,50 est sans doute utile en guise de coup de pub pour l’ouverture mais n’est pas tout à fait dans l’esprit des trappistes.
NL ❙ Het gaat niet goed met de horeca. Maar voor cafés die – we noemen maar iets – voor gezelligheid, authenticiteit en kwaliteit kunnen zorgen, zullen er altijd klanten te vinden zijn. Iets zegt ons dat de heropende Monk dankzij die troeven zo’n succesverhaal zou kunnen worden. Na de sluiting van de ‘oude’ Monk zetten enkele mensen van restaurants Henri in de Vlaamsesteenweg en Hungaria in Leuven hun schouders onder een nieuw project. Is er iets aan te merken op de compleet herziene, herdachte en heringerichte zaak? Het interieur van Monk is niet zoveel veranderd, maar ziet er toch gewoon veel beter uit: het frisgroene kleurtje op het plafond, de witte metrotegeltjes, de propere vloer, het nieuwe sanitair, de toog die verplaatst maar wel bewaard werd, de Fred Perry-polootjes van het personeel... Als straks ook de gerestaureerde piano weer op haar plaats staat, krijgt het geheel alleen nog maar meer allure. En de tafeltjes zijn nu al bijna allemaal bezet. Blij zijn ook de bierliefhebbers: tien bieren van het vat, waaronder Cristal pils, faro van Timmermans en kriek van Boon; verder op fles ook verschillende soorten geuze, en onder de rubriek ‘Sociaal’ speciaalbieren in flessen van 75 cl. In die categorie valt de Delvaux van de kraaknieuwe brouwerij De Kroon in Neerijse op. We weten niet of de paters het oké vinden dat hun Westvleteren 12 hier wordt doorverkocht tegen 8,50 euro, maar misschien is dat nog net een aanvaardbare marge. De kaas- en charcuterietoog voorziet in Ardense ham, pensen, Orval-kaas of geuzekaas van Drie Fonteinen, en de zaal achterin is geen rokerskot meer, maar een buffetzaal waar je tijdens de lunch en ’s avonds terechtkunt voor eenvoudige pasta’s, bereid met verse producten of speciale kazen. Het minpuntje dan: Westvleteren 12 commercialiseren is goed als stunt bij de opening, maar we denken toch dat het niet geheel in de geest van de trappisten is.
Monk ●●●●
Sint-Katelijnestraat 42 rue Sainte-Catherine, Brussel/Bruxelles, 02-511.75.11, www.monk.be, ma/lu/Mo > vr/ve/Fr 11 > 1.00, za/sa/Sa 11 > 3.00, zo/di/Su 15 > 3.00 (buffet 12 > 14.30, 18 > 23.00)
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