Nonno
(© Saskia Vanderstichele)
Les spécialistes de l’alimentation font souvent le rêve que chacun dispose de deux heures par jour pour faire un bon déjeuner. Pour manger sain, frais, de saison et, dans la foulée, digérer sans stress. Malheureusement, la réalité est tout autre. Le plus souvent, il faut faire vite et mal. Face à cette contrainte, de nombreuses enseignes proposent une nourriture « fast »… plus ou moins « good ». À l’heure où l’on parle de nomadisme urbain, on remarque toutefois que rares sont les adresses qui développent des préparations pouvant être dévorées en marchant. Un burger ? Essayez et vous serez sûr de vous maculer de haut en bas. Un bagel ? Une pita ? Pas beaucoup mieux. Récemment, Nonno, petite adresse des Marolles, a remis à l’honneur un type de sandwich ambulant qui va comme un gant à la street food. Nom de code ? La piadina. Cette sorte de crêpe plate pliée en deux nous arrive d’Italie, d’Émilie-Romagne pour être précis. Proche du pain azyme, elle est préparée à base de farine de blé, d’huile d’olive, de sel et d’eau et cuite traditionnellement sur un plat en terre ou, plus récemment, sur une plaque de métal. Nonno propose une petite dizaine de piadine différentes, sans compter la possibilité d’en créer une soi-même avec les nombreux ingrédients proposés. On s’est d’abord offert un Sardo (€6) qui panache jambon cru sarde, provolone, aubergines grillées et pesto… avant d’enchaîner avec un Piquante (€6) avec salami piquant, mozzarella, tomates et pesto. Résultat ? Excellent. Les papilles ne saturent pas en raison des ingrédients présents sous forme de fines couches. On pourrait objecter que le prix est un peu élevé, mais il ne l’est pas au regard de la qualité des produits de base, tous très frais. L’adresse propose en bonus des sodas italiens et des bières comme la Peroni.
NL -- Voedingsspecialisten leven soms in de droom dat ieder van ons elke dag over twee uur beschikt om een stevige lunch op tafel te toveren. Twee uur om gezond, vers, seizoensgebonden te eten en in één moeite door stressloos te verteren. Helaas ziet de werkelijkheid er anders uit. De beperkingen die het moderne leven en de jachtige stad ons opleggen, hebben heel wat eetgelegenheden doen ontstaan die een min of meer gezonde vorm van fastfood aanbieden. Het is best interessant om te zien dat, op het moment dat er zoveel sprake is van stedelijk nomadisme, de fastfoodrestaurants die bereidingen ontwikkelen die je al wandelend kunt verorberen, bijzonder zeldzaam zijn. Een burger? Je mag er haast zeker van zijn dat je van top tot teen onder de vlekken zit. Een bagel? Niet veel beter. Een pita? Idem. Onlangs heeft Nonno, een adresje in de Marollenwijk, heel gevat een soort broodje voor onderweg in ere hersteld dat geknipt is als street food: de piadina. Die platte, in twee gevouwen pannenkoek, die veel weg heeft van ongedesemd brood, komt hier aangespoeld vanuit Emilia-Romagna. Het broodje wordt bereid op basis van deeg van tarwebloem, olijfolie, zout en water en traditioneel gebakken op een aardewerken schotel of, recenter, een metalen plaat. Nonno heeft een tiental verschillende piadinas in de aanbieding. Naast die voorgestelde broodjes kun je ook zelf onuitgegeven exemplaren samenstellen met de vele, aanwezige ingrediënten. Wij kozen eerst voor een ‘Sardo’ (€6), met Sardische rauwe ham, provolone, gegrilde aubergines en pesto, die we meteen lieten volgen door een ‘Piquante’ (€6), met pikante salami, mozzarella, tomaten en pesto. Uitstekend, temeer daar onze smaakpapillen niet, zoals bij het klassieke belegde broodje, oververzadigd raakten omdat de ingrediënten smaakvol dun gesneden waren. Je zou kunnen tegenwerpen dat de prijs wat hoog is, maar dat is hij niet als je de kwaliteit van de erg verse producten in rekening neemt. Een extraatje: je kunt er ook Italiaanse frisdranken en bieren als Peroni krijgen.
EN -- Food specialists often seem to imagine that we all have two hours a day for a good lunch. Two hours for eating healthy, fresh, seasonal food, followed by adequate time for stress-free digestion. Sadly, the reality is quite different. Usually, we have to put up with eating quickly and badly. Faced with those constraints of modern – urban – life, an array of establishments has emerged offering fast and more or less good food. With all the talk these days about urban nomads, however, it is interesting to observe that there are very few fast-food places offering dishes you can eat on the hoof. A burger? Try it and you will find yourself stained from head to toe. A bagel? Not much better. Pitta? Same thing.
Recently, Nonno, a wee establishment in the Marollen/Marolles district, has come up with a timely revival of a kind of walking sandwich that fits street food like a glove: the piadina. A kind of flat pancake, folded in two, it comes from Italy – from Emilia-Romagna, to be precise. A bit like unleavened bread, a piadina is made from wheat flour dough with olive oil, salt, and water. Traditionally, it was cooked on a terracotta plate; these days, it’s usually done on a metal plate. Nonno offers a choice of ten different piadine – and you can always make one up yourself from the range of ingredients on offer. We started with a “Sardo” (€6), which combined raw Sardinian ham, provolone, grilled aubergines, and pesto; and then we followed that with a “Piquante” (€6), with spicy salami, mozzarella, tomatoes, and pesto. Both were excellent, all the more so as our taste buds were not saturated, as happens with most sandwiches, because the ingredients were served in thin layers.
The prices, it could be objected, are a bit high, but they are actually reasonable given the quality of the (extremely fresh) basic ingredients. Nonno also offers customers added delights in the form of Italian soft drinks and Peroni and other beers.
Nonno •••
Hoogstraat 155 rue Haute, Brussel/Bruxelles
do/je/Th & vr/ve/Fr 11 > 16.00
w-e 11 > 17.00
Les spécialistes de l’alimentation font souvent le rêve que chacun dispose de deux heures par jour pour faire un bon déjeuner. Pour manger sain, frais, de saison et, dans la foulée, digérer sans stress. Malheureusement, la réalité est tout autre. Le plus souvent, il faut faire vite et mal. Face à cette contrainte, de nombreuses enseignes proposent une nourriture « fast »… plus ou moins « good ». À l’heure où l’on parle de nomadisme urbain, on remarque toutefois que rares sont les adresses qui développent des préparations pouvant être dévorées en marchant. Un burger ? Essayez et vous serez sûr de vous maculer de haut en bas. Un bagel ? Une pita ? Pas beaucoup mieux. Récemment, Nonno, petite adresse des Marolles, a remis à l’honneur un type de sandwich ambulant qui va comme un gant à la street food. Nom de code ? La piadina. Cette sorte de crêpe plate pliée en deux nous arrive d’Italie, d’Émilie-Romagne pour être précis. Proche du pain azyme, elle est préparée à base de farine de blé, d’huile d’olive, de sel et d’eau et cuite traditionnellement sur un plat en terre ou, plus récemment, sur une plaque de métal. Nonno propose une petite dizaine de piadine différentes, sans compter la possibilité d’en créer une soi-même avec les nombreux ingrédients proposés. On s’est d’abord offert un Sardo (€6) qui panache jambon cru sarde, provolone, aubergines grillées et pesto… avant d’enchaîner avec un Piquante (€6) avec salami piquant, mozzarella, tomates et pesto. Résultat ? Excellent. Les papilles ne saturent pas en raison des ingrédients présents sous forme de fines couches. On pourrait objecter que le prix est un peu élevé, mais il ne l’est pas au regard de la qualité des produits de base, tous très frais. L’adresse propose en bonus des sodas italiens et des bières comme la Peroni.
NL -- Voedingsspecialisten leven soms in de droom dat ieder van ons elke dag over twee uur beschikt om een stevige lunch op tafel te toveren. Twee uur om gezond, vers, seizoensgebonden te eten en in één moeite door stressloos te verteren. Helaas ziet de werkelijkheid er anders uit. De beperkingen die het moderne leven en de jachtige stad ons opleggen, hebben heel wat eetgelegenheden doen ontstaan die een min of meer gezonde vorm van fastfood aanbieden. Het is best interessant om te zien dat, op het moment dat er zoveel sprake is van stedelijk nomadisme, de fastfoodrestaurants die bereidingen ontwikkelen die je al wandelend kunt verorberen, bijzonder zeldzaam zijn. Een burger? Je mag er haast zeker van zijn dat je van top tot teen onder de vlekken zit. Een bagel? Niet veel beter. Een pita? Idem. Onlangs heeft Nonno, een adresje in de Marollenwijk, heel gevat een soort broodje voor onderweg in ere hersteld dat geknipt is als street food: de piadina. Die platte, in twee gevouwen pannenkoek, die veel weg heeft van ongedesemd brood, komt hier aangespoeld vanuit Emilia-Romagna. Het broodje wordt bereid op basis van deeg van tarwebloem, olijfolie, zout en water en traditioneel gebakken op een aardewerken schotel of, recenter, een metalen plaat. Nonno heeft een tiental verschillende piadinas in de aanbieding. Naast die voorgestelde broodjes kun je ook zelf onuitgegeven exemplaren samenstellen met de vele, aanwezige ingrediënten. Wij kozen eerst voor een ‘Sardo’ (€6), met Sardische rauwe ham, provolone, gegrilde aubergines en pesto, die we meteen lieten volgen door een ‘Piquante’ (€6), met pikante salami, mozzarella, tomaten en pesto. Uitstekend, temeer daar onze smaakpapillen niet, zoals bij het klassieke belegde broodje, oververzadigd raakten omdat de ingrediënten smaakvol dun gesneden waren. Je zou kunnen tegenwerpen dat de prijs wat hoog is, maar dat is hij niet als je de kwaliteit van de erg verse producten in rekening neemt. Een extraatje: je kunt er ook Italiaanse frisdranken en bieren als Peroni krijgen.
EN -- Food specialists often seem to imagine that we all have two hours a day for a good lunch. Two hours for eating healthy, fresh, seasonal food, followed by adequate time for stress-free digestion. Sadly, the reality is quite different. Usually, we have to put up with eating quickly and badly. Faced with those constraints of modern – urban – life, an array of establishments has emerged offering fast and more or less good food. With all the talk these days about urban nomads, however, it is interesting to observe that there are very few fast-food places offering dishes you can eat on the hoof. A burger? Try it and you will find yourself stained from head to toe. A bagel? Not much better. Pitta? Same thing.
Recently, Nonno, a wee establishment in the Marollen/Marolles district, has come up with a timely revival of a kind of walking sandwich that fits street food like a glove: the piadina. A kind of flat pancake, folded in two, it comes from Italy – from Emilia-Romagna, to be precise. A bit like unleavened bread, a piadina is made from wheat flour dough with olive oil, salt, and water. Traditionally, it was cooked on a terracotta plate; these days, it’s usually done on a metal plate. Nonno offers a choice of ten different piadine – and you can always make one up yourself from the range of ingredients on offer. We started with a “Sardo” (€6), which combined raw Sardinian ham, provolone, grilled aubergines, and pesto; and then we followed that with a “Piquante” (€6), with spicy salami, mozzarella, tomatoes, and pesto. Both were excellent, all the more so as our taste buds were not saturated, as happens with most sandwiches, because the ingredients were served in thin layers.
The prices, it could be objected, are a bit high, but they are actually reasonable given the quality of the (extremely fresh) basic ingredients. Nonno also offers customers added delights in the form of Italian soft drinks and Peroni and other beers.
Nonno •••
Hoogstraat 155 rue Haute, Brussel/Bruxelles
do/je/Th & vr/ve/Fr 11 > 16.00
w-e 11 > 17.00
Read more about: Resto & Bar
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.