Vandaag trokken zo'n 1.600 manifestanten in een coronamars door de hoofdstad. Organisator Belgium United For Freedom eiste daarmee de afzetting van de regering. De optocht startte aan het station Brussel-Noord en eindigde ditmaal aan het Atomium. Alles verliep rustig, maar de politie arrsteerde wel drie betogers.
1.600 deelnemers aan coronamars van Belgium United for Freedom
Zo'n 1.600 manifestanten liepen vandaag mee in een coronamars, georganiseerd door Belgium United For Freedom. Dat cijfer is bevestigd door Carla Lonneville van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene.
De organisatie verklaart niet tegen de coronamaatregelen zelf te zijn, maar wel tegen de manier waarop die worden doorgevoerd. "Bij onze vorige betogingen, van 21 november, 5 december en 19 december, hadden we een duidelijke vraag gesteld om een burgerdebat te krijgen over het Covid Safe Ticket en de verplichte vaccinatie tegen Covid-19", zegt Sarkis Simonjan, organisator van de betoging.
"Die betogingen, en al onze brieven aan de verschillende ministers en de koning zijn duidelijk in dovemansoren gevallen. De regering blijkt dus niet te willen luisteren naar een deel van de bevolking dat zich niet wil laten vaccineren, en niet wil weten van een Covid Safe Ticket." Voor de betogers staat de 'beu-rometer' alvast op rood. Belgium United For Freedom ziet geen andere mogelijkheid meer dan de afzetting van de regering te vragen.
Petitie
Simonjan wijst er ook op dat een aantal landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Spanje, en Tsjechië hun coronamaatregelen al hebben opgeheven. Dat België daar nog geen aanstalten toe maakt, hoewel de economische schade van die maatregelen volgens hem in de tientallen miljarden loopt, is voor de man dan ook onaanvaardbaar. Ook vindt hij dat er te weinig rekening wordt gehouden met de bijwerkingen van de vaccins, en dat er in de media te weinig aandacht is voor het protest tegen de coronamaatregelen.
Daarom werd een petitie opgestart om gehoord te worden in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Manifestanten konden deze voor de start van de optocht ondertekenen aan het Noordstation. Telt de petitie meer dan 25.000 handtekeningen, dan kan de indiener ervan gehoord worden in de bevoegde kamercommissie. Organisator Sarkis Simonjan scandeerde alvast over enkele duizenden handtekeningen te beschikken, maar moedigde alle aanwezigen aan om ze te tekenen. Hierdoor liep de start van de manifestatie enige vertraging op.
Rustige optocht, wel drie arrestanten
De betoging van zondag spitste zich toe op het verzoek tot afzetting van de regering, "al lokt de optocht net als bij vorige edities vooral mensen die gekant zijn tegen de geldende coronamaatregelen zoals het Covid Safe Ticket (CST) of de striktere reisvoorwaarden," hoorde onze reporter ter plaatse. "Er zijn veel ergere dingen dan corona, zoals zelfmoord of armoede," vertelde een van de manifestanten.
"Alles verloopt hier rustig. Af en toe hoor je een bommetje, maar verder is alles heel kalm. Er lopen vooraan ook stewards mee," stelde BRUZZ vast vanuit de buik van de manifestatie.
De politie meldt drie personen te hebben gearresteerd voor verstoring van de openbare orde. Twee mensen werden aan het begin van de manifestatie al opgepakt, een persoon aan het einde van de mars.
Gewijzigd parcours, aankomst aan Atomium
Van het Simon Bolivarplein ging het richting het Jules De Troozsquare, over de Koninginnelaan en langs de Koninklijk Parklaan en de Kunsenaarsstraat. Via de Emile Bockstaellaan en de Jan Sobieskilaan kwamen ze dan aan op de Eeuwfeestlaan om te eindigen aan het Atomium.
De coronamars van 30 januari in beeld
Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Laken , Gezondheid , Veiligheid , coronabetoging , betoging coronamaatregelen , coronamars , Belgium United For Freedom , Atomium