Een jonge man krijgt een coronavaccin toegediend in het vaccinatiecentrum aan de Heizel

Amper minderjarigen ingeënt in Brussel

Kris Hendrickx
© BRUZZ
30/07/2021

Dat er een vaccinatiekloof gaapt tussen Brussel en de rest van het land is al een tijdje duidelijk. Maar bij de minderjarigen is het verschil wel erg groot. Terwijl in Vlaanderen én Wallonië circa 40 procent minstens een inenting kreeg, is dat in Brussel maar 13 procent.

Sinds het begin van de vaccinatiecampagne is duidelijk dat Brussel achterop hinkt tegenover de andere regio’s en ook ten opzichte van andere Belgische steden. Die kloof wordt groter naarmate de leeftijd daalt. Zo zijn 82 procent van de Brusselse 85-plussers minstens een keer geprikt, terwijl het nationale gemiddelde 91 procent bedraagt. Maar voor 35-44-jarigen is dat verschil al een stuk groter (57 procent in Brussel en 79 procent nationaal).

Uit de recentste cijfers blijkt echter dat de kloof vooral bij minderjarigen een echte afgrond is. Terwijl het nationale gemiddelde voor die groep toch al 37 procent bedraagt, haalt Brussel maar 13 procent. Dat is maar een derde van Wallonië (39 procent) of Vlaanderen (41 procent).

Weinig gecommuniceerd

Hoe verklaar je dat verschil? “We hebben vooral weinig gecommuniceerd over de mogelijkheid om die groep al te vaccineren,” geeft Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie toe. “In Vlaanderen is er actief gemobiliseerd, onder meer via de scouts. Dat gebeurde hier nog niet, al sturen we binnenkort nog wel een brief. Strikt genomen is het ook niet onze bevoegdheid, maar die van Kind & Gezin en (de Franstalige tegenhanger) ONE. We bekijken met hen hoe we dat nu aanpakken."

We concentreren ons nog steeds op de groepen waar het gezondheidsrisico het grootst is"

Kabinet van minister Alain Maron

De gezondheidsinspectie wijst er verder op dat de ouders een belangrijke rol spelen in de vaccinatie van de kinderen. Tot en met 15 jaar moeten de ouders immers toestemming geven. Aangezien de scepsis ook bij ouders groter is in Brussel, heeft dat ook een weerslag op de kinderen.

Aan het kabinet van bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) vroegen we waarom Brussel amper actief communiceert naar minderjarigen. “We concentreren ons nog steeds op de groepen waar het gezondheidsrisico het grootst is,” zegt woordvoerder Nicolas Roelens. “De oudere leeftijdsgroepen, risicopatiënten, die mensen moeten we eerst overtuigen. De vaccinatiecijfers tonen dat daar nog veel werk aan de winkel is. De minderjarigen, die zullen vooral later volgen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni