De Parijse bedwantsenepidemie verspreidt zich voorlopig niet of nauwelijks via de stoffen treinzetels van Eurostar en NMBS, maar toch krikken beide spoorwegbedrijven de waakzaamheid op.
Bedwantsenplaag in Parijs: Eurostar en NMBS schroeven waakzaamheid op
De explosie van bedwantsen in Parijs wordt ook in ons land in de gaten gehouden. Bij Eurostar, de treinoperator die onder meer tussen Parijs en onze hoofdstad spoort, krijgt het hele treinnetwerk in de komende weken een “preventieve behandeling”, zegt woordvoerder Céline Ronquetti aan BRUZZ.
Er zijn sinds begin 2023 immers al “enkele afzonderlijke gevallen” over het hele Europese treinnetwerk van Eurostar geregistreerd.
“Deze meldingen worden steeds serieus genomen en er wordt ook steeds aandacht aan besteed door onze schoonmaakteams, die - naast de gebruikelijke schoonmaak - de trein ontsmetten op verzoek of zodra er ook maar enige twijfel bestaat”, aldus Eurostar.
Bij de reguliere reinigingsbeurten maakt Eurostar gebruik van heet water in combinatie van injectie- en extractiemethoden. “Dit is een methode waarvan de effectiviteit bij het verwijderen van bedwantsen bewezen is", aldus Ronquetti.
"We vertrouwen op ons strikt reinigingsproces voor onze binnenlandse treinen"
‘Strikt reinigingsproces’
Ook de NMBS hamert op haar strikt reinigingsbeleid, zegt woordvoerder Bart Crols. “Wij zijn extra waakzaam en zullen maatregelen nemen indien nodig, maar momenteel vertrouwen we op ons strikt reinigingsproces voor onze binnenlandse treinen.”
Die reiniging is extra belangrijk in treinen net omdat bedwantsen goed gedijen in stoffen zetels. Om die reden maakt de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB zich minder zorgen.
“We hebben geen enkel geval van bedwantsen”, aldus woordvoerder Guy Sablon. “Lijkt ons ook logisch, want de stoelen in de metro zijn van plastic en in de bussen en trams van plastic of (nep)leer. We hebben wel nog een aantal oudere trams met stoffen zetels en die worden regelmatig gereinigd met stoom.”
Actieplan
In Parijs krijgen ze de bedwantsen maar niet van zich afgeschud. De bloedzuigende insecten hebben zich een weg door de Franse hoofdstad gebaand: niet alleen in het openbaar vervoer, maar ook in de cinemazaal of het ziekenhuis wemelt het van de bedwantsen.
Beten van de moeilijk te bestrijden beestjes leiden tot jeuk en ontstekingen die meestal vanzelf verdwijnen, maar kunnen ook ernstige huidreacties en bloedarmoede veroorzaken. Parijs is de bedwantsen – zeker met de Olympische Spelen van 2024 in aantocht – dus liever kwijt dan rijk.
In Frankrijk wordt daarom momenteel zelfs werk gemaakt van een actieplan om de opmars van de insecten te stuiten.
Lees meer over: Gezondheid