| De bewakingsagenten van het Sint-Pieterziekenhuis leggen 48 uur het werk neer.

Bewaking Sint-Pieterziekenhuis legt 48 uur het werk neer

EC
© BRUZZ
24/05/2022

De dertig bewakingsagenten van het Sint-Pieterziekenhuis in hartje Marollen worden binnenkort vervangen door privébewakers. Volgens de directie is het team al jaren slecht georganiseerd. De bewakers vrezen net meer onveiligheid voor patiënten en personeel. Ze starten een 48-urenstaking.

De staking begon deze dinsdagochtend en duurt nog tot donderdagochtend. Woensdagmiddag is een algemene bijeenkomst van het ziekenhuispersoneel voorzien. “Hun veiligheid komt hiermee in het gedrang,” zegt vakbondssecretaris Julien Versteegh van CGSP/ACOD.

In het Sint-Pieterziekenhuis werken dertig vaste bewakers. Gemiddeld werken ze er al twaalf jaar, zegt Versteegh. “Zij weten heel goed wat te doen bij agressie of incidenten, ze kennen de wijk en de patiënten goed.” Vooral de spoedafdeling heeft vaak ’s nachts of tijdens het weekend met agressie te maken, zegt Versteegh. “Vorige week werd een spoedverpleegster nog geslagen en raakten twee bewakingsagenten gewond. Er was toen één externe bewaker aanwezig. Die wist niet wat te doen.”

De vakbonden denken dat de lokale politie vaker zal moeten inspringen als de bewaking wordt geprivatiseerd. Ze worden daarin gesteund door de lokale politievakbond CGSP.

"Het team is niet goed georganiseerd en elk voorstel tot verandering wordt tegengehouden. We hebben geen andere keuze”

Philippe Leroy, directeur Sint-Pieterziekenhuis

Philippe Leroy 1 BRUZZ ACTUA 1700

Volgens de ziekenhuisdirectie komt de veiligheid helemaal niet in het gedrang, maar is het omgekeerde aan de hand. “Wij zijn het laatste ziekenhuis in Brussel met een interne bewakingsdienst. En in alle andere openbare ziekenhuizen werkt de externe bewaking prima,” zegt algemeen directeur Philippe Leroy. Hij spreekt over jarenlange, aanhoudende problemen met de huidige bewakers. “Het team is al tien jaar niet goed georganiseerd en elk voorstel tot verandering wordt tegengehouden door de vakbonden. Er zijn al verschillende ontslagen geweest voor ernstige incidenten. We hebben geen andere keuze.”

Unaniem beslist

Volgens de bonden schiet het ziekenhuis, als openbare speler, tekort in het behoud van interne dienstverlening. “De voorzitter van de Raad van Bestuur is zelfs een PS’er, maar verdedigt ons niet,” klaagt Julien Versteegh van het CGSP. Maar directeur Philippe Leroy benadrukt dat de beslissing tot privatisering unaniem is genomen door de voltallige raad van bestuur. “Alle leden, ook uit de politiek, zijn zich voldoende bewust van de ernst van de problematiek,” klinkt het. Leroy wil niet in detail treden over precieze incidenten.

De directie onderhandelt nu verschillende privéfirma's om de bewaking over te nemen. De bedoeling is dat de nieuwe firma alle dertig bewakingsagenten in dienst neemt en dat zij hun huidige loon behouden. Ze mogen ook nog altijd in het ziekenhuis worden ingezet. “Maar wel met een betere organisatie. We kunnen de veiligheid van de patiënten niet in het gevaar brengen,” besluit Leroy. Over vier à vijf maanden moet de verschuiving rond zijn.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond geschreven dat er al een privébedrijf was aangeduid voor de overname. De directie verduidelijkt dat er nog een openbare aanbesteding moet worden uitgeschreven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni