Meer dan negen op de tien gezondheidsmedewerkers in België is gevaccineerd. In Brussel kreeg slechts 75 procent van het zorgpersoneel al een vaccin.
Brussel blijft achter bij vaccinatie zorgverleners
Ondanks de vele vaccinatiecampagnes en de plannen van de regering om binnenkort vaccinaties bij zorgverleners te verplichten, blijft de vaccinatiegraad bij de Brusselse zorgverleners achterophinken. Dat schrijft RTBF. Hetzelfde geldt voor de boosterdosis. Landelijk heeft driekwart van de gezondheidswerkers deze dosis gekregen. In Brussel kreeg slechts één op de twee zorgverleners het vaccin.
"We hebben soms instellingen waar de vaccinatiegraad zelfs lager is dan 40 procent," zegt project manager van de Taskforce vaccinatie Sabine Stordeur aan RTBF. De verklaring voor die lage vaccinatiegraad is het gebrek aan vertrouwen en de angst voor mogelijke bijwerkingen.
"Er zijn nog steeds mensen die denken dat het vaccin op lange termijn effecten zal hebben op het DNA, op de vruchtbaarheid, enzovoort," zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. "Ten tweede is er ook een element van vertrouwen. Er zijn mensen die niet geloven dat vaccinatie de enige uitweg uit de crisis is."
Blijven inzetten op bewustmaking
Strodeur benadrukt dat bewustmaking belangrijk blijft. Als dat niet voldoende is, moeten we volgens haar een volgende stap nemen. "Ofwel om richting de vaccinatieplicht te gaan, ofwel richting het vaccinatiepaspoort."
Het verplegend personeel in België telt 540.000 mensen. Dat zijn verpleegkundigen en artsen, maar ook tandartsen, kinesisten, apothekers, enzovoort.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Samenleving , vaccinatie , zorgpersoneel