Ongeveer 56 procent van de 85-plussers in Vlaanderen kreeg een tweede boosterprik. In Brussel gaat het om nog geen 3 procent. Dat komt doordat Brussel, in tegenstelling tot Vlaanderen, nog geen nieuwe vaccinatiecampagne is gestart. "Nu de cijfers aan het stijgen zijn, zullen we dat wel doen," zegt Brussels coronacrisismanager Inge Neven.
Brussel start maand na Vlaanderen vaccinatiecampagne ouderen: 'Op juiste moment pushen'
Het aantal ouderen dat een vierde prik nam, verschilt sterk tussen de gewesten. In Vlaanderen kreeg bijna 56 procent van de bevolking ouder dan 85 jaar al een vierde prik. In Brussel is dat net geen 3 procent. Wallonië scoort vergelijkbaar met Brussel.
Een grote verklaring voor het verschil is dat Vlaanderen eerder met de vaccinatiecampagne is begonnen door alle 80-plussers een persoonlijke uitnodiging voor vaccinatie te sturen. In Wallonië en Brussel werd dat nog niet gedaan, al konden ze wel op eigen initiatief een vierde prik krijgen.
"De cijfers zijn pas de laatste weken aan het stijgen. Daarvoor was er weinig corona in het straatbeeld, waardoor we ervoor hebben gekozen om nog geen uitnodigingen te versturen. Nu zullen we dat wel doen, alle Brusselse 80-plussers zullen binnenkort een uitnodiging ontvangen," zegt Brussels coronacrisismanager Inge Neven.
Nu lijkt de urgentie er wel te zijn. Afgelopen week riepen de verschillende gezondheidsministers nog op om een derde prik te nemen voor wie dat nog niet heeft gedaan. Daarnaast sporen ze 80-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen aan om een vierde prik te halen.
"Als er geen concrete aanleiding is, is het niet goed om veel te pushen"
Volgens Neven was het niet verstandig geweest om de vaccinatiecampagne al eerder in te zetten. "Als er geen concrete aanleiding is, is het niet goed om veel te pushen. Mochten we dat wel gedaan hebben op een moment dat er geen alarmerende situatie was, zou dat ertoe leiden dat mensen het niet meer geloven als de situatie wel alarmerend is. We proberen dus een juist evenwicht te behouden."
In Vlaanderen worden 80-plussers sinds eind mei ook in de woonzorgcentra gevaccineerd. "We hebben ook brieven verstuurd naar woonzorgcentra met de boodschap dat ze vaccinatie konden organiseren, maar dat is niet verplicht," zegt Neven. "We zullen nu opnieuw een brief sturen naar de directies en de bewoners die ouder zijn dan 80 jaar om te sensibileren." Als de woonzorgcentra ervoor kiezen om geen vaccinaties te organiseren, kunnen de bewoners via de huisarts een vierde prik krijgen.
"We willen nu vooral de boodschap verspreiden dat het voor 80-plussers goed is om een tweede boosterprik te nemen. We zien dat er vooral bij die groep meer hospitalisaties zijn," zegt Neven. "Het aantal vaccinaties zal dus stijgen, maar gezien de respons in Brussel altijd lager is, verwachten we volgende week geen vaccinatiegraad van 40 procent."
Vaccibussen
Volgens viroloog Marc Van Ranst illustreert de huidige vaccinatiegraad de verschillen die er aan het begin van de coronacrisis waren. Brussel had toen ook een heel lage vaccinatiegraad in vergelijking met de andere gewesten. De Brusselse overheid heeft toen op verschillende manieren geprobeerd om mensen te overhalen om zich te laten vaccineren, onder andere met de mobiele vaccibussen en vele vaccinatiepunten.
"De Brusselse overheid heeft heel hard zijn best gedaan en dat heeft ook geloond. Dat zal nu opnieuw moeten gebeuren. We moeten het zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk maken," aldus Van Ranst.
Neven laat weten dat de vaccibussen en verschillende antennes niet opnieuw ingezet zullen worden. "Nu is het mogelijk om je in de vaccinatiecentra en bij huisdokters en apothekers te laten vaccineren. Dat is een vervanging van de bussen en de antennes en is een manier om ervoor te zorgen dat mensen zich op een toegankelijke en snelle manier kunnen laten vaccineren. Dit zijn duurzamere structuren."
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , vaccinatie 80-plussers , vacinatiegraad , Inge Neven , coronabesmettingen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.