Zich in de apotheek laten testen op covid mag dan wel in alle regio’s van ons land goed zijn ingeburgerd, in vergelijking met Wallonië of Vlaanderen doen Brusselaars vaker een beroep op hun apotheker. Dat blijkt uit cijfers van Farmaflux, die instaat voor het beheer van gegevens van de apothekersector.
Brusselaars laten zich vaker door apotheker testen op corona
In het Brussels Gewest wordt het grootste aantal testen per apotheek uitgevoerd. Sinds de lancering van het testen in de apotheek in juli 2021 werden 400.000 testen uitgevoerd in de 382 Brusselse apotheken die aan het project deelnamen, of ongeveer 1.250 testen per apotheek. In Vlaanderen waren er ongeveer 700.000 testen voor 1.573 apotheken (of 445 testen per apotheek) en 550.000 testen voor 1.027 apotheken in Wallonië (of 536 testen per apotheek).
Elke week gaan dus tienduizenden Brusselaars naar hun apotheker om een covidtest te ondergaan. In de Brusselse apotheken werden tussen 20 december 2021 en 26 januari van dit jaar in totaal 132.325 testen afgenomen. Zo’n 24.412 van deze testen waren voor screening van personen met COVID-19-symptomen en 4.076 testen gingen door na een zelfevaluatie aan de hand van de onlinebeslissingstool. Nog eens 8.361 personen ondergingen een test na hun terugkeer in België. Tot slot waren er 99.522 personen die zich lieten testen om op reis te vertrekken of om een Covid Safe Ticket te verkrijgen.
"Deze erg hoge cijfers zijn op zich niet zo verrassend," zegt algemeen directeur van UPB-AVB Stefaan Timperman. "De patiënten krijgen de resultaten van antigeensneltesten veel sneller en dat is voor hen een voordeel. We bevinden ons eveneens in een nieuwe golf van de epidemie en dat zien we in het aantal testen. Tot slot heeft 40 procent van de Brusselse bevolking geen huisarts en dat maakt van de apothekers de belangrijkste raadgevers met betrekking tot gezondheid in de regio.”
Werklast
“Het succes van de testen heeft echter een aanzienlijke impact op de werklast in de apotheken, vooral tijdens de wachtdiensten," zegt Timperman. "In deze context wil ik er trouwens aan herinneren dat de wachtdiensten werden opgericht voor de dringende aflevering van geneesmiddelen en niet voor het uitvoeren van testen of andere niet-dringende diensten."
Volgens Timperman biedt het project wel nieuwe perspectieven voor het beroep van apotheker. “Zonder enige twijfel tonen deze cijfers aan dat de Brusselse patiënten hun apothekers vertrouwen voor het afnemen van covidtesten. Ik ben ervan overtuigd dat ze eveneens hun vertrouwen zullen geven aan de apothekers om zich tegen deze ziekte te laten vaccineren."
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , coronatest , apotheek