Het coronavirus is opnieuw aan een opmars bezig, blijkt uit gegevens van Sciensano en bevestigt UZ Brussel-CEO Marc Noppen. Het gaat intussen om de twaalfde piek sinds het begin van de coronapandemie. Al is die piek van een ander niveau dan tijdens het hoogtepunt van de pandemie.
Corona aan twaalfde piek: 'Laatste twee weken enorm gestegen'
Exacte cijfers voor het aantal besmettingen van het coronavirus zijn nog moeilijk te vinden omdat steeds minder mensen zich laten testen op het virus. Wel werd in de laatste vijf weken in steeds meer waterzuiveringsinstallaties over het hele land hoge concentraties van het coronavirus gedetecteerd, blijkt uit cijfers van het federale gezondheidsinstituut Sciensano.
Ook de huisartsraadplegingen voor griepachtige klachten of acute luchtweginfecties zien een stijgende lijn in Brussel. Al gaat het hier niet enkel om het coronavirus, maar ook om andere gelijkaardige virussen.
En dat merkt ook het UZ Brussel. "Het gaat om de twaalfde piek van het coronavirus, de laatste twee weken zijn de cijfers flink gestegen", zegt UZ Brussel-CEO Marc Noppen. Het ziekenhuis telt op dit moment 44 opgenomen patiënten die positief testten op corona. "Zij werden opgenomen omwille van iets anders, bijvoorbeeld een hartoperatie, maar hadden ook respiratoire klachten en hebben dan positief getest op corona."
Ter vergelijking: tijdens de piek van de coronapandemie lagen zo'n 120 patiënten met het coronavirus in het UZ Brussel, en zo'n 25 tot 30 patiënten met covid op de afdeling intensieve zorgen. Van een dergelijk niveau is dus lang geen sprake meer.
Personeelsuitval
Het coronavirus weegt dan ook niet meer zo zwaar door op de werking van het UZ Brussel. Toch neemt het ziekenhuis nog beschermende maatregelen, vooral om personeelsuitval te vermijden.
Want dat heeft het ziekenhuis de laatste weken wel moeten ondervinden, vertelt Noppen. "Het gaat niet alleen om corona, er circuleren allerlei virussen zoals RSV en picornavirussen (onder andere verkoudheidsvirus, red.). Dat is de typische winterprik, maar die is niet groter dan andere jaren."
De typische wintervirussen komen op vanaf half december. "Nu dus eigenlijk. En in januari verwachten we nog de grieppiek. Ook dat is een jaarlijks terugkerend fenomeen", klinkt het verder.
Boosterprik
Terwijl het coronavirus alweer een golf aan zieken veroorzaakt, is de bereidheid voor een boostervaccin daarentegen significant gedaald. In Brussel heeft nog slechts 5,4 procent de laatste zes maanden een vaccindosis gekregen. Dat is beduidend lager dan in Vlaanderen (18,2 procent), en ook wat lager dan in Wallonië (7,2 procent).
Vooral voor kwetsbare personen is dit nog belangrijk. En ook hier is er een groot verschil met Vlaanderen te merken. Van de Brusselaars ouder dan 85 had 31,7 procent in de laatste zes maanden nog een vaccin gekregen, tegenover 53,9 procent in Vlaanderen en 30,8 procent in Wallonië.
Lees meer over: Gezondheid , coronavirus , aantal besmettingen coronavirus , covid-19 , covid , Marc Noppen