Sinds november 2020 zijn vanop Brussels Airport al een miljard coronavaccins getransporteerd. Dat heeft de luchthaven donderdag bekendgemaakt. Een passagiersvlucht van United Airlines vervoerde het miljardste vaccin donderdagochtend naar Chicago in de Verenigde Staten.
Eén miljard coronavaccins getransporteerd via Brussels Airport
De vlucht van United Airlines bracht zowat 300.000 dosissen van het vaccin over de Atlantische Oceaan. De volledige vracht werd samen met 1.120 kilogram droog ijs in een soort koelbox geplaatst, om de juiste temperatuur te kunnen behouden. Die boxen worden in speciale veilige verpakking gestoken, en naast de bagage van de passagiers in het laadruim van het vliegtuig gezet. Op die manier bereiken ze hun bestemming.
United Airlines is een van de veertien luchtvaartmaatschappijen die opereren vanop Brussels Airport om coronavaccins te transporteren. Daarnaast werken er nog Aziatische bedrijven als Sichuan Airlines, Singapore Airlines en Hainan Airlines, of maatschappijen als DHL Express en TUI fly.
Een miljard vaccins
Het miljard transporten was in totaal al goed voor 750 miljoen vaccins aan export en 250 miljoen aan import. Vluchten met vaccins vertrekken dagelijks naar meer dan zestig landen over de hele wereld, met Japan en de Verenigde Staten als de twee belangrijkste bestemmingen.
"We zijn er trots op dat we de kaap van een miljard vaccins, vervoerd via Brussels Airport, hebben overschreden," zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport. "Dit is onze bijdrage aan de strijd tegen covid en hiermee ondersteunen we, sinds de eerste vlucht in november 2020, de vaccinatieprogramma's over de hele wereld."
Covidpillen
Behalve de coronavaccins worden er op Brussels Airport sinds kort ook covidpillen getransporteerd. Voor het transport lijkt het proces sterk op dat van de vaccins, maar de pillen zijn nog gevoeliger voor temperatuurschommelingen. "Dankzij haar ultramoderne farmaceutische infrastructuur is Brussels Airport de ideale partner om ook deze nieuwe transporten in alle veiligheid uit te voeren", stelt de luchthaven.
In de toekomst verwachten logistieke partners van het transport, zoals Expeditors, dat er meer covidmedicijnen verscheept zullen worden. Ook het transport van de vaccins zal niet meteen verdwijnen. "Naar landen in Afrika zal er bijvoorbeeld nog veel transport gebeuren de komende maanden", zegt Peter van Domburg, district manager Belux bij Expeditors.
Lees meer over: Gezondheid , Brussels Airport , coronavaccin , transport vaccins