| De controle ligt vooral bij de handelaars, maar die willen vooral hun producten slijten.

Getest: CST-armbandjes op Winterpret blijven dode letter

Kris Hendrickx
© BRUZZ
30/11/2021

Het Covid Safe Ticket-systeem met armbandjes op Winterpret werkt amper. Aan de tien kraampjes waar we zonder armbandjes iets bestelden, werden we negen keer toch bediend. "Ik controleer niet graag klanten."

Afgelopen vrijdag ging Winterpret, een van de grootste kerstmarkten van Europa, van start. Terwijl tal van kerstmarkten in binnen- en buitenland werden afgelast omwille van de stijgende besmettingscijfers, hield de Stad Brussel toch vast aan het evenement.

Toen bleek dat niet enkel het mondmasker, maar ook het Covid Safe Ticket verplicht zou worden op evenementen als kerstmarkten kwam Brussel met een eigen interpretatie van die regel: iedereen die aan een activiteit wil deelnemen, iets wil kopen of consumeren, moet een armbandje tonen dat bewijst dat hij of zij over een coronapas beschikt. Gewoon over de kerstmarkt wandelen kan ook zonder.

De reden voor die regeling ligt voor de hand: het gebied van de wintermarkt is zo groot dat het stadsbestuur het onmogelijk helemaal kan afsluiten. Bovendien moeten bewoners en handelaars ook nog gewoon naar hun bestemming kunnen.

Welgeteld één keer is de verkoper onvermurwbaar: “Daar krijgt u een armbandje, het duurt 30 seconden”

De armbandjesregeling mag dan logisch lijken, ze legt de verantwoordelijkheid voor de controle wel grotendeels bij de handelaar. En die heeft andere prioriteiten dan zijn klanten controleren, blijkt uit een kleine steekproef deze maandag.

We bestelden of kochten aan tien kraampjes een consumptie of artikel zonder armbandje. Acht keer kregen we probleemloos waarom we vroegen. Handschoenen, een Russisch hapje, Kretensische zeep, koffie, een wijndop uit olijfhout: het woord armbandje valt zelfs niet. Eén keer krijgen we de vriendelijke uitleg over de armbandjesprocedure “maar die wafel krijgt u ook zo.” En welgeteld één keer is de verkoper van een groot oliebollenkraam uit Vlaanderen beleefd maar kordaat: “Daar krijgt u een armbandje, het duurt 30 seconden.”

Als we aan kraam nummer acht net een cola hebben gekocht, beginnen we dan maar zelf over het armbandjessysteem. De verkoopster legt uit dat ze het gewoon erg onaangenaam vindt om klanten te gaan controleren. Een van de klanten sluit zich aan bij de conversatie en beweert stellig dat het armbandje enkel verplicht is bij een tiental standen. “Ze staan op die kaart daar aangeduid.” De man wijst naar de kaart die in werkelijkheid de chalets toont waar je de armbandjes kan krijgen. Een systeem invoeren en ervoor zorgen dat alle bezoekers het kennen en begrijpen, het zijn duidelijk twee verschillende zaken.

wp3.jpg

| De Vismarkt maandag.

Onze kleine steekproef bevestigt alvast wat we zaterdag al merkten en wat verschillende lezers ons ook meldden over het eerste weekend van Winterpret: ook toen was er weinig controle op het armbandje.

Eén lezer vertelt meteen ook hoe het ook misgaat bij de standen die de armbandjes uitdelen. Twee keer krijgt de man in kwestie gewoon een bandje mee, dat hij dus probleemloos kan doorgeven aan een persoon zonder CST. Als we na onze koopronde zelf ook een bandje halen, verloopt dat trouwens wél helemaal correct.

Voor de volledigheid: de coronapas voor de ijspiste van Winterpret op De Brouckère wordt wel degelijk gevraagd, stelden we zaterdag al ter plaatse vast.

"Als je zo'n groot evenement toch laat doorgaan, moet je alle defensielijnen gebruiken en controleren, dus ook het CST en mondmasker."

Geert Molenberghs (KUL)

Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven)

Onze aandacht gaat maandag vooral naar de armbandjes. Maar ook de algemene maskerplicht wordt maar deels gerespecteerd op de kerstmarkt. Afhankelijk van de locatie draagt de helft tot drie vierde van de bezoekers zijn gezichtsmasker correct.

Geert Molenberghs (KUL) vindt het al dan niet controleren op de coronapas alvast geen detail. De biostatisticus stelde eerder al dat Winterpret wat hem betreft beter niet doorgaat. “Als je het dan toch doet, moet je alle mogelijke defensielijnen ook echt gebruiken, dus ook die coronapas én het mondmasker. Hier in België durft het al een fout gaan bij de implementatie van de regels. Kijk ook maar naar de terugkerende reizigers die vaak niet werden gecontroleerd.”

'Hele weekend controles'

Gevraagd om een reactie laat het kabinet van burgemeester Philippe Close (PS) weten dat er ook stewards op de markt zijn die controleren of de handelaars wel degelijk de armbandjes vragen. “Het hele weekend waren er controles en we blijven die ook uitvoeren. Hoeveel waarschuwingen of sancties we al gaven? Dat kunnen we niet zeggen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Gezondheid , Economie , Winterpret , armbandjes , CST

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni