Wie recent positief testte, zag zijn of haar oudejaarsplannen wellicht in het water vallen. Al zijn er ook Brusselaars die besluiten om nieuwjaar met andere besmette personen samen te vieren. Experts zijn het er niet over eens of je daardoor ook mensen zieker kan maken, al is zo’n feest niet zonder risico. “Als je besmet bent, blijf je beter thuis”, zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht.
Heel wat oudejaarsfeestjes gepland voor besmette gasten: 'Geen goed idee'
Voor oudejaarsavond had Brusseles Sarah plannen gemaakt voor een feest op haar appartement, dat ze deelt met twee huisgenoten. Maar die testten positief, net als Sarah. “We hadden een heel aantal vrienden uitgenodigd, maar dat feest kan niet doorgaan”, vertelt ze. “We hebben nog enkele vrienden die positief hebben getest. Zij gaan wel naar ons appartement komen. We zullen in totaal met zeven zijn voor een klein feestje. Eerst een etentje, daarna zien we wel. Onze andere, negatieve vrienden zullen op een ander appartement feesten.”
“Ik heb nog van andere mensen gehoord dat ze een feestje organiseren met alleen besmette personen”, gaat Sarah verder. Voor haar was het alternatief een onderonsje met haar huisgenoten, maar er zijn ook mensen die alleen wonen. “Een van de mensen die komt, is mijn zus. Het zou een beetje zielig zijn om alleen te zijn.”
Of er geen risico’s verbonden zijn aan een feestje met besmette personen in een stadsappartement? “Aangezien we allemaal positief getest zijn, vermoed ik van niet. Ik wilde wat informatie opzoeken, maar ik vind er niet veel over terug. Verder respecteren we allemaal de quarantainemaatregelen.”
'Geen besmettingsfeest'
Zoals Sarah zijn er nog Brusselaars die de overgang van oud naar nieuw in quarantaine moeten doorbrengen, maar toch liever samenkomen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Al gaat het doorgaans niet om grote coronafeesten. “Toen ik mijn resultaat kreeg, was ik erg ontgoocheld. Alles viel in het water. Normaal zou ik ’s avonds met vrienden gaan vieren”, vertelt Jens (*), die liever anoniem blijft. “Nu ga ik op oudejaarsavond met een vriendin door Brussel wandelen. Op nieuwjaarsdag ga ik bij een vriendin eten. Zij heeft ook positief getest, dus dat was een no-brainer. ”
“Ik en mijn huisgenoot hebben maandag positief getest”, zegt een tweede Brusselse die niet met naam wil genoemd worden. “Mijn andere huisgenoot is negatief, dus sindsdien leven we gescheiden, bijna in hokjes. Hij zal oudejaarsavond vieren bij vrienden in Antwerpen, wij ontvangen één vriend die ook positief is. We organiseren dus geen grote fuif of een soort van besmettingsfeest.”
Molenberghs: 'Thuisquarantaine heeft een reden'
Sarah is zich van geen kwaad bewust, maar biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt-KU Leuven) vindt het alvast een slecht idee om een feestje te houden met andere besmette personen. “In de eerste plaats overtreed je daarmee de regels, want wie besmet is, wordt geacht zich thuis te isoleren.”
Tijdens de quarantaine van tien dagen mag je je woning niet verlaten en mag je thuis ook niemand ontvangen. “Dat heeft een reden. Als je je niet isoleert, kan je niet anders dan in de publieke ruimte komen. Ook naar iemand thuis gaan kan niet anders dan door de publieke ruimte te gaan, en dan kan je mensen besmetten.”
Wie een delta-infectie heeft doorgemaakt, kan vrij gemakkelijk omikron doormaken. Het is een bijkomende reden om niet te mengen.
Bovendien zijn er ook risico’s voor de mensen die besmet zijn en samenkomen met andere besmette personen, meent Molenberghs. “Mensen met een milde infectie kunnen de ziekte erger maken, omdat men meer wordt blootgesteld aan het virus. Je kan positief testen met een lage viruslading. Op zulke feestjes zal je die lading alleen maar verhogen, en dat kan zelfs bijdragen tot superverspreiding.”
Delta + omikron
Intussen is de omikronvariant de dominante variant geworden. Volgens studies leidt omikron minder vaak tot ernstige ziekte, maar de variant is wel hoog besmettelijk. Bovendien is ook de deltavariant nog steeds wijdverspreid. Ook daardoor is het geen goed idee om samen te komen met andere besmette personen. “Wie een delta-infectie heeft doorgemaakt, kan vrij gemakkelijk omikron doormaken. Het is een bijkomende reden om niet te mengen. Het laatste wat we willen is dat dat op kruissnelheid gebeurt.”
Dat iemand bovenop de deltavariant ook nog is besmet geraakt met de omikronvariant, kan ik niet uitsluiten
Dat er zowel nog omikron- als deltabesmettingen zijn, baart ook volgens Sciensano-viroloog Steven Van Gucht zorgen. Met andere besmette personen samenkomen lijkt hem geen goed idee. “Hier bestaan geen gegevens over, maar als je omikron- en deltabesmettingen bijeenzet, zijn dubbele besmettingen wel mogelijk. Dat iemand bovenop de deltavariant ook nog is besmet geraakt met de omikronvariant, kan ik niet uitsluiten”, zegt Van Gucht.
Van Gucht: 'Niet noodzakelijk een probleem'
Er is bij experten ook geen consensus over de mogelijkheid dat iemand zieker wordt door binnen te zijn met een ander besmet persoon. “Dat is een goede vraag, maar ook daarover hebben we geen studies”, aldus Van Gucht. “Het virus gaat zich dan wel opbouwen in de lucht, maar het virus is er dan al in je lichaam. Ik vermoed dat je er niet zieker van gaat worden. In een ruimte zitten met andere mensen die positief hebben getest hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn.”
Waar Van Gucht Molenberghs wel in volgt, is dat feestjes onder besmette personen organiseren voor risico’s kan zorgen in de publieke ruimte. “Je verplaatst je, al dan niet alleen, en neemt misschien zelfs het openbaar vervoer. Of als je een feestje houdt, moet je ook boodschappen doen. Het lijkt me beter om dit niet te doen. Als je besmet bent, blijf je beter gewoon thuis.”
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , oudejaarsavond , steven van gucht , geert molenberghs , omikron
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.