De Brusselse ziekenhuizen zijn niet verplicht om de vaccinatie van hun personeel stop te zetten, verduidelijkt de gezondheidsinspectie. De geplande, volgende levering in februari is wel uitgesteld. Het UZ Brussel, dat onder de Vlaamse regelgeving valt, mag voorlopig enkel het personeel van de spoedafdeling en IZ verder vaccineren.
Inge Neven: 'Ziekenhuizen mogen volgende week verder vaccineren'
De vaccinaties in de ziekenhuizen staan 'on hold' sinds farmabedrijf Pfizer aankondigde dat hun geplande leveringen voor de komende twee weken niet verzekerd zijn. Normaal gezien zou de volgende levering van vaccins van Pfizer/BioNTech in de week van 1 februari plaatsvinden. "De verdeling daarvan naar de ziekenhuizen hebben we stopgezet, onder voorbehoud", zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie.
Ze verduidelijkt dat het in Brussel wel mogelijk blijft om volgende week vaccins toe te dienen in de ziekenhuizen. "Wij hebben deze week 8.300 dosissen onder de ziekenhuizen verdeeld. Die mogen ze uiteraard opgebruiken", aldus Neven. Volgens haar is er geen sprake van een vertraging. "Wij hadden geen extra levering voorzien voor volgende week, maar pas in februari. Dus voorlopig hebben we nog niet minder gedaan dan gepland", zegt ze.
'Het is niet zo dat wij minder of trager vaccineren dan de andere gewesten'
Op basis van de dagelijkse gegevens van Sciensano blijkt dat inmiddels 12.300 Brusselaars gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. 51 van hen kregen al een tweede dosis. Verhoudingsgewijs hebben 1,31 procent van alle Brusselaars nu een prik gekregen. Maar in de grafiek van Sciensano ligt dat percentage hoger in Vlaanderen en Wallonië, waar respectievelijk 1,76 en 1,94 procent van de bevolking ingeënt is.
"Het is zeker niet zo dat wij minder of trager vaccineren dan de andere gewesten", zegt Neven daarover. "De vaccinaties zijn gerelateerd aan de postcodes. In verschillende Brusselse woonzorgcentra hebben de bewoners, en zeker de personeelsleden, hun domicilie in Vlaanderen of Wallonië staan." Die mensen worden dus in Brussel ingeënt, maar tellen mee in de cijfers van de andere gewesten. Dat geldt ook voor heel wat ziekenhuispersoneel, zegt Neven. "In totaal hebben wij al meer vaccindosissen gebruikt, aangezien wij gewoon doorgaan in de ziekenhuizen, terwijl Vlaanderen daarmee is gestopt." (Lees verder onder de grafiek)
UZ Brussel gaat voort
De Vlaamse regering heeft nu wel dertien grote ziekenhuizen toestemming gegeven om de vaccinaties te hervatten. Eén van die ziekenhuizen is het UZ Brussel. "We hebben donderdagavond groen licht gekregen om opnieuw te vaccineren", zegt woordvoerster Petra Van San, "maar wel enkel het personeel van de spoedafdeling en intensieve zorgen." Uit die prioritaire groep mag het UZ volgende week 396 medewerkers vaccineren, volgens de Vlaamse quota. Een verder zicht op de planning kregen ze nog niet.
Maandag startte het UZ Brussel met de vaccinatie van dertig personeelsleden van de spoed-, IZ-, en Covid-afdeling. Een dag later kregen nog eens 78 mensen een prik. Maar daarmee zijn nog lang niet alle medewerkers van de spoed- of IZ-afdeling ingeënt. "In een optimaal scenario zou je een periode van twee weken moeten vastleggen en elke dag tot 400 mensen laten passeren. Dat is nu niet haalbaar", zegt Van San. "We moeten de mensen in stukken en brokken bijeenroepen. Zoals het er nu naar uitziet, zullen we slechts week per week nieuwe informatie krijgen. Dat maakt het lastig werken. Geen enkele dienst is al volledig gevaccineerd."
UZ-CEO Marc Noppen zei vrijdagochtend al dat hij 4.000 van zijn medewerkers moest teleurstellen doordat hun vaccin is uitgesteld. Intussen verschillen alle ziekenhuizen stilaan van timing wat betreft de vaccinatie van hun personeel. In de Kliniek Sint Jan, bijvoorbeeld, kan de vaccinatiecampagne gewoon doorgaan omdat ze met het Moderna-vaccin werken.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , vaccinatie coronavirus , vaccinatie ziekenhuizen , ziekenhuispersoneel , UZ Brussel , Marc Noppen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.