Als mensen in Brussel hun contacten niet inperken en niet meer mensen zich laten vaccineren, dan stevent het gewest af op een nieuwe piek, net als september en oktober vorig jaar. Dat tonen simulaties van de UHasselt, die maandag verschijnen.
Molenberghs positief over Brusselse aanpak coronacrisis: 'Doe zo voort'
Gisteren heeft het Overlegcomité een hele rits versoepelingen aangekondigd, maar niet voor Brussel. In de hoofdstad blijven strengere regels van toepassing. "Wij verstrengen niet, maar versoepelen ook niet", aldus Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Een goede zaak, vindt biostatisticus Geert Molenberghs. "Rudi Vervoort heeft er goed aan gedaan om de ernst van de situatie te benadrukken. Ik heb de indruk dat de Brusselse autoriteiten op dit moment bewust zijn van de risico's. Ik hoor de bereidheid om er proportionele maatregelen te nemen. Dat is een goede zaak."
De bezorgdheid van Molenberghs over de situatie in Brussel komt niet geheel toevallig. Die wordt gevoed door nieuwe simulaties en modellen ontwikkeld door de universiteit van Hasselt, onder leiding van biostatisticus Niel Hens en die maandag publiek worden gemaakt. Daarin staat dat, indien mensen in Brussel hun contacten niet inperken en niet meer mensen zich laten vaccineren, we afstevenen op een nieuwe piek in de hoofdstad, net als vorig jaar in september-oktober.
'Meer bezorgd om Wallonië dan Brussel'
Molenberghs laat er geen gras over groeien. "Een nieuwe piek met meer besmettingen maar vooral ook meer hospitalisaties vanaf september is zeker mogelijk. Niet alleen in Brussel (waar intussen 60 procent van de 18-plussers volledig gevaccineerd is, red.), maar in het hele land en vooral ook in Wallonië (77 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd). Ik ben eigenlijk meer bezorgd om de situatie in Wallonië dan die in Brussel. Want in Brussel lijkt men bewust van de ernst van de situatie. Maar in Wallonië voert men dezelfde versoepelingen door als in Vlaanderen, terwijl de vaccinatiegraad helemaal niet vergelijkbaar is. Dat is erg gevaarlijk."
"Kijk, op dit moment heeft Wallonië dezelfde vaccinatiegraad als Israël bijvoorbeeld. Daar liggen heel ernstige maatregelen op tafel, omdat de deltavariant er niet meer te controleren is. Er wordt gesproken van een nieuwe lockdown en het begin van het schooljaar zou er wel eens met een maand uitgesteld kunnen worden. Voor alle duidelijkheid: de vaccinatiegraad in Brussel ligt nog een pak lager dan die in Wallonië en Israël. Maar van alle regeringen bleek gisteren (tijdens het overlegcomité, red.) de Brusselse over de meest realistische inschatting van het probleem te beschikken.
De maatregelen die gisteren zijn genomen door de Brusselse autoriteiten kunnen er volgens Molenberghs er dus ook voor zorgen dat de situatie, ondanks de lage vaccinatiegraad, niet escaleert en dat een mogelijke lockdown vermeden wordt. "Zowel bij de GGC als bij de Brusselse regering bestaat daar een consensus over en is men het erover eens dat de situatie niet uit de hand mag lopen."
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , versoepelingen , geert molenberghs , Rudi Vervoort