Vanaf september kunnen alle 18-plussers hun tweede boostervaccin tegen het coronavirus halen. Voor de nieuwe booster zijn eerst de risicogroepen en het zorgpersoneel aan de beurt. Dat is althans de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad die Het Laatste Nieuws kon inkijken. De ministers van Volksgezondheid moeten woensdag op de interministeriële conferentie de knoop doorhakken, bericht de krant.
Na de zomer kan iedereen tweede booster halen
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) herhaalt eerst het belang van de eerste boosterdosis voor alle volwassenen, naast kinderen en adolescenten met een risico op ernstige ziekte en in het bijzonder voor 65-plussers en voor mensen met onderliggende aandoeningen en/of een verlaagd immuunsysteem.
"Een op de zeven Vlaamse volwassenen heeft die eerste booster nog niet gehaald en die mensen worden wetenschappelijk als onbeschermd gezien," stelt professor Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie. In Wallonië en Brussel ligt de dekkingsgraad van de eerste booster nog lager: haalde in Vlaanderen 85 procent van de volwassenen die derde prik, dan deed in Wallonië dat slechts 67 procent, in Brussel minder dan de helft (49 procent).
Risicogroepen
Verder beveelt de HGR aan om alle risicogroepen uiterlijk eind september een extra booster te geven, met net als voor de eerste booster een interval van ten minste drie en bij voorkeur zes maanden tussen beide boosters. Het gaat om risicogroepen, zoals 65-plussers, personen met een verzwakte immuniteit, kinderen, jongvolwassenen en volwassenen met een onderliggende aandoening én zwangere vrouwen. Ook zorgpersoneel, niet-verzorgend personeel in zorginstellingen, en personen die samenwonen met iemand uit een risicogroep zouden dan aan de beurt zijn.
In tweede instantie zou het aan de 50- tot 64-jarigen zijn met risicofactoren als obesitas, tabakverslaving en alcoholgebruik, blijkt uit het advies, dat Belga kon inkijken. Vervolgens is een booster mogelijk voor 18- tot 64-jarigen in goede gezondheid, ook al geeft de HGR hen een lage prioriteit. Voor jongeren onder de achttien jaar tot slot is er geen revaccinatie gepland en wordt gewacht op bijkomende wetenschappelijke data. Bedoeling is dat alle groepen voor begin november een boostervaccin zullen krijgen.
Wat de timing van de tweede boostercampagne betreft, valt nog af te wachten of de aan de omikronvariant aangepaste vaccins in september al zullen goedgekeurd zijn door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. "Mochten ze niet tijdig goedgekeurd raken, of er zou iets mislopen in de productie, dan is het goed te weten dat de oorspronkelijke vaccins nog altijd werkzaam zijn, ook tegen de omikronvariant," aldus Ramaekers.
Lees meer over: Gezondheid , boosterprik