Uit een bevraging van duizend artsen blijkt dat 91 procent van de artsen zich zou laten inenten tegen Covid-19 zodra het vaccin op de markt komt. Twee maanden geleden was slechts twee derde van de dokters daartoe bereid. De helft weet wel nog steeds niet hoe zo'n vaccin precies werkt.
Negen op de tien artsen willen zich laten vaccineren
De enquête werd afgenomen door vzw Medische Wereld bij duizend artsen, onder wie 150 Vlaamse dokters in het Brussels Gewest.
Onder de artsen is het vertrouwen in de coronavaccins de voorbije weken toegenomen. In een enquête van Artsenkrant, waarvan de resultaten in november werden bekendgemaakt, was een derde niet overtuigd om zichzelf te laten vaccineren. Dat is sindsdien geëvolueerd naar 91 procent. Bijna alle artsen (97 procent) raden patiënten het vaccin aan, dat is een hoger cijfer dan bij het griepspuitje.
Overwerkte huisdokters
Daartegenover staat dat de helft van de artsen toegeeft niet te weten hoe de verschillende vaccins precies in elkaar zitten en werken. "Dit is alarmerend als je weet dat deze artsen wel de vaccins moeten toelichten en toedienen aan hun patiënten", concludeert VUB-ondezoeker Ben De Brucker, voorzitter van Medische Wereld. "Een dringende bijscholing is op dit vlak nodig."
Meer dan de helft van de huisartsen (58 procent) geeft aan dat ze overwerkt zijn. Het omgekeerde werd vastgesteld bij specialisten, een vakgroep waarbij twee derde in technische werkloosheid zat. Enkel intensivisten, longartsen, infectiologen en spoedartsen hadden het logischerwijs drukker dan ooit. Drie vierde vond de maatregelen dan ook te streng, omdat bepaalde zorg erdoor onnodige op de lange baan werd geschoven.
Andere vaccinatiestrategie
Globaal gezien geeft 36 procent van de artsen aan dat ze zich tijdens het werk in de eerste en tweede golf onveilig voelden. Daarom schaart Medische Wereld zich achter het pleidooi om zorgverleners eerst te vaccineren. De vzw wijst erop dat de levensverwachting bij 85-plussers niet hoog meer is, maar ook dat in rusthuizen slechts beperkt bezoek toegelaten is en het besmettingsrisico dus laag is.
Medische Wereld betoogt dat vooral patiënten in de groep van 50- tot 75-jarigen op intensieve zorgen belanden en voor druk op de ziekenhuizen zorgen. In die wordt dus eerst het zorgpersoneel ingeënt, omdat zij ook grotere kans lopen op besmetting en verder verspreiding. Aansluitend krijgen de risicogroep tussen 45 jaar tot 65 jaar en alle sociaal actieve 65-plussers een prikje.
Daarna volgen de essentiële beroepen en nadien pas de bewoners van woonzorgcentra. De niet-risicogroep tussen 45 en 65 jaar en de rest van de bevolking komen als laatste aan de beurt, beschrijft de vzw in zijn droomscenario.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , vaccinatie coronavirus , Medische Wereld
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.