Meer dan een zesde van de Brusselse bedden op intensieve zorg is op dit moment gesloten door personeelsuitval. Dat maakt de marge in de ziekenhuizen klein, als het aantal covidopnames verder toeneemt zoals voorspeld. Op dit moment zijn in Brussel 97 van de 110 beschikbare bedden voor covidpatiënten bezet.
Nog 13 vrije covidbedden op intensieve zorg in Brussel
De personeelsuitval is niet enkel in Brussel een probleem, maar toch opvallend hoger dan in de rest van het land. Volgens de krant De Morgen zijn nu zowat 223 van de 2.000 beschikbare IZ-bedden in ons land gesloten door personeelstekorten. Dat is 11,1 procent. De federale gezondheidsinspectie laat weten dat het in de elf Brusselse ziekenhuizen samen maar liefst gaat over 49 van de 269 bedden, ofwel 18,2 procent. Dat is meer dan een op de zes bedden.
Van de resterende 220 bedden moet nog altijd de helft vrij blijven voor niet-covidzorg. Dat komt omdat we nog altijd in fase 1B zitten van het federale ziekenhuisplan. Zo zijn er nu 110 covidbedden op intensieve zorgen beschikbaar in Brussel. Op dit moment zijn daarvan 97 bedden bezet.
“Door een tekort aan personeel om goede zorgen te garanderen, is onze IZ-afdeling inderdaad van 20 naar 14 bedden gezakt”, zegt woordvoerder Jessica Mutaharugamba van de Iris Ziekenhuizen Zuid. “Van die 14 is de helft voorbehouden voor covidpatiënten. Die zijn alle zeven bezet. We zitten dus vol en we kunnen niet verder opschalen.”
Ook in de Europaziekenhuizen zijn "enkele" van de 22 totale IZ-bedden gesloten omwille van personeelstekort. "We proberen toch om in lijn met fase 1B voldoende covidbedden te voorzien, onder meer door hen te ontvangen op de medium care-unit", zegt woordvoerder Jennyfer Doria Tilleux.
De ziekenhuizen wijzen op korte afwezigheden door ziekte of quarantaine, maar ook op langere uitval. Morgen/vrijdag komt het Overlegcomité opnieuw samen om bijkomende maatregelen te bespreken.
Transfers
‘We zitten vol’, dat zijn ook de geluiden uit enkele Vlaamse ziekenhuizen. In Vlaamse kranten spreken zij over volle afdelingen en weinig marge voor opschaling. De laatste voorspellingen van biostatisticus Niel Hens (UHasselt/UAntwerpen) en zijn team tonen nochtans een scenario van 1.000 coronapatiënten op intensieve zorg tegen eind volgende week in heel ons land. Dat zijn er 200 meer dan vandaag. Voor het Brussels gewest zijn er deze keer geen afzonderlijke voorspellingen. (Lees verder onder de grafiek)
Voorlopig nemen de nieuwe ziekenhuisopnames in Brussel wel licht af. De voorbije zeven dagen waren er elke dag gemiddeld 30 nieuwe opnames. Dat zijn er zeven procent minder dan tijdens de voorgaande periode. In de rest van het land nemen de nieuwe opnames toe met gemiddeld 9 procent op een week tijd. Op intensieve zorgen blijven de cijfers zowel nationaal als binnen Brussel stijgen. Doorgaans volgen de opnames op intensieve zorg pas tot twee weken na de gewone opnames.
"In tegenstelling tot de vorige golven staat Brussel er nu iets beter voor, maar we moeten voorzichtig blijven"
Heeft Brussel dan nog marge om patiënten uit andere gewesten op te nemen? “Wij krijgen die vragen en er zijn al transfers gebeurd, maar zeer beperkt omdat ook wij weinig capaciteit hebben”, zegt woordvoerder Karolien Deprez van het UZ Brussel. In het universitair ziekenhuis zijn alle 18 voorbehouden IZ-bedden nu ingenomen door covidpatiënten. Bij de overige 18 bedden voor niet-covidpatiënten is nog maar één bed vrij.
“In tegenstelling tot de vorige golven staat Brussel er nu iets beter voor, maar we moeten voorzichtig blijven. Ook wij hebben nog maar één bed vrij op de afdeling intensieve zorg”, zegt woordvoerder Elke Colpaert van de Kliniek Sint-Jan. Het ziekenhuis reserveert zeven IZ-bedden voor covidpatiënten. Daarvan zijn er nu zes bezet. Er zijn nog geen transfers geweest uit de andere gewesten.
Niet-dringende zorg
Opschalen betekent noodgedwongen andere zorg uitstellen, zeggen de ziekenhuizen. “Wij bereiden ons al voor op de volgende fase in het ziekenhuisplan en maken nu al extra bedden vrij”, zegt Deprez van het UZ Brussel. In die volgende fase 2A zou dan driekwart van alle IZ-bedden vrij moeten blijven voor covidzorg. In het UZ komt dat neer op 27 bedden. In heel Brussel stijgt de capaciteit dan naar 165 bedden.
Maar dat is niet zo eenvoudig. “Onze afdeling intensieve zorg is over drie zalen verdeeld en maar een daarvan heeft de juiste installaties voor covidpatiënten”, zegt woordvoerder Murielle Pletsers van het Sint-Pieterziekenhuis, waar alle twaalf beschikbare IZ-bedden nu vol liggen. “Als wij moeten opschalen, moeten we iedereen verhuizen. Dat is niet alleen logistiek veel werk, maar vooral gevaarlijk voor de patiënten, die vaak aan beademingstoestellen liggen.”
Lees meer over: Brussel , Gezondheid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.