De voorwaarden voor de culturele sector worden teruggeschroefd naar degene die op het Overlegcomité van 3 december werden vastgelegd: enkel zitplaatsen, met mondmasker, gebruik van Covid Safe Ticket vanaf 50 bezoekers, en maximaal 200 bezoekers. Dat heeft het Overlegcomité van de federale regering en de deelstaten woensdagavond beslist na het arrest van de Raad van State dinsdag. De voorwaarden zullen ook gelden voor bioscopen en de evenementensector.
Overlegcomité schroeft regels cultuursector terug naar situatie van voor 22 december
De beslissingen van woensdag werden door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden in een koninklijk besluit gegoten, dat inmiddels ook al is goedgekeurd via een elektronische ministerraad. Het KB zal donderdagochtend worden gepubliceerd in het Staatsblad.
Dat betekent dat de nieuwe regels pas gelden vanaf donderdag, terwijl woensdag al een aantal cultuurhuizen en cinemazalen de deuren heropenden. Verlinden lijkt niet van plan daar tegen op te treden. "Vandaag zijn in principe de oude regels nog van toepassing, maar ik ga ervan uit dat de culturele sector er alles aan zal doen om het veilig te laten verlopen, zodat er ook geen besmettingen kunnen plaatsvinden in die sector", zei de minister.
Volgende week nieuwe Overlegcomité
"Het Overlegcomité, het COVID-19 Commissariaat en de Risk Assessment Group (RAG) blijven de evolutie van de epidemiologische situatie nauwgezet opvolgen, inclusief de evolutie inzake besmettingen, hospitalisaties en ICU-bezetting in het licht van de verspreiding van de omikronvariant die intussen de dominante virusvariant is in België", aldus de federale regering in een persbericht.
Volgende week maakt het Overlegcomité opnieuw een stand van zaken op. Het coronacommissariaat bereidt intussen een stappenplan voor dat voor alle sectoren en activiteiten voorspelbaarheid en continuïteit beoogt van de maatregelen in de verschillende fasen van de epidemie. De herinvoering van de bepalingen inzake het COVID Infrastructure Risk Model (CIRM) en het COVID Event Risk Model (CERM) zullen onderdeel vormen van dit stappenplan.
Proportionaliteit voor cultuursector
Ondertussen gaan er ook stemmen op om te werken met een systeem van proportionaliteit, dat rekening houdt met de grootte van de zaal. "We moeten zo snel mogelijk terugkeren naar een gemoduleerd systeem waarbij culturele infrastructuren op basis van proportionaliteit kunnen opengaan, zoals dat in Vlaanderen lange tijd gedurende de coronacrisis goed heeft gewerkt (periode voor de pandemiewet van kracht werd, red.)", zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). "Bij het volgende OC zal ik een aangepaste versie van dit Vlaamse systeem van proportionaliteit voor de cultuursector op tafel leggen. Daarover ben ik volop in overleg met de sector."
"We hebben cultuur nodig. Tevreden dat theaters, opera’s, concertzalen én cinema’s de deuren weer open kunnen zetten. De volgende stap is wat mij betreft: rekening houden met de capaciteit van de zaal, in plaats van de harde grens van 200 toeschouwers. Daarvoor blijf ik pleiten", zei federaal minister voor Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven in de federale regering Petra De Sutter (Groen) eerder ook.
Buiten verandert niets
Aan evenementen buiten verandert er voorlopig niets, bevestigde Verlinden. Woensdag kwam er vanuit onder meer de sport nog de vraag om ook buiten weer toeschouwers toe te laten. Een en ander hangt af van de evolutie van de omikronvariant, maar "allicht is het mogelijk dat we dat volgende week verder bekijken wanneer de premier een nieuw Overlegcomité zou samenroepen", aldus Verlinden. "We hebben altijd gezegd dat we geen maatregelen langer laten duren dan strikt noodzakelijk om de verspreiding van het virus in te dammen."
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , overlegcomité , cultuursector