In het Brussels gewest krijgen het Universitair ziekenhuis Sint-Lukas in Sint-Lambrechts-Woluwe en het Erasmusziekenhuis in Anderlecht de meeste klachten over een gebrekkige kennis van het Nederlands. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) op een schriftelijke vraag van Annabel Tavernier (N-VA).
Sint-Lukas en Erasmusziekenhuis krijgen meeste klachten over Nederlands
Sinds 2015 werden er bij het meldpunt 38 klachten ingediend. Twee Brusselse ziekenhuizen presteren slechter dan de andere in de cijfers. Daarnaast valt op dat 71 procent van de klachten betrekking heeft op de spoeddiensten of mobiele urgentieteams.
Annabel Tavernier wijst erop dat nochtans alle Brusselse spoeddiensten en mobiele urgentieteams een tweetalige dienstverlening moeten aanbieden. "Dat Vlamingen in een situatie van acute medische nood niet kunnen rekenen op zorgverlening in de eigen landstaal, is bijzonder ernstig", zegt het parlementslid. "Ik roep bevoegd GGC-collegelid Elke Van den Brandt op om prioritair werk te maken van een gegarandeerde tweetalige dienstverlening bij de Brusselse spoeddiensten, die levensnoodzakelijk is. Ook Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle moet hier orde op zaken durven stellen."
Burgers kunnen klachten over de gebrekkige Nederlandstalige dienstverlening van Brusselse ziekenhuizen of spoeddiensten indienen bij het Vlaams Meldpunt Taalklachten in de Brusselse ziekenhuizen.
Lees meer over: Anderlecht , Sint-Lambrechts-Woluwe , Gezondheid