In 2021 waren er in België bijna 3.000 tienerzwangerschappen, ofwel een daling van 40 procent in vergelijking met 2011. Dat berekende Fara vzw op basis van cijfers van Statbel en de Nationale Evaluatiecommissie van de abortuswet. In Brussel gaat het om 393 zwangerschappen.
In tien jaar tijd 40 procent minder tienerzwangerschappen
Hoewel tieners "net iets vaker" voor een behoud van de zwangerschap kiezen, komt het aantal bijna overeen met het aantal tieners dat voor een abortus kiest. In 2021 bevielen 1.393 tieners, tegenover 1.234 tieners die een abortus lieten uitvoeren.
Concreet werden in 2021 in België 2.936 meisjes jonger dan twintig zwanger, ofwel 9 meisjes op 1.000. In Vlaanderen ging het om 1.238 meisjes, in Wallonië en Brussel om respectievelijk 1.305 en 393 meisjes. Wat de leeftijd betreft, zijn zeven op de tien tienermoeders 18 of 19 jaar oud en zijn bijna drie op de tien tussen de 15 en 17 jaar oud. Slechts een klein aantal (1,6 procent) tienermoeders is 14 jaar of jonger.
Anticonceptie
Volgens Kirsten Elen, stafmedewerker bij Fara vzw, zijn er verschillende factoren die de dalende trend van de afgelopen tien jaar verklaren. Ze wijst onder meer op de "grote beschikbaarheid van anticonceptie in België" en de opname van seksuele opvoeding in de eindtermen in het secundair onderwijs. Bovendien is er online veel "degelijke informatie" te vinden, met websites als allesoverseks.be en de anticonceptiewijzer van Sensoa.
Toch blijft onderzoek naar het profiel van tienermoeders schaars, klinkt het. Omdat daar nog veel vooroordelen over bestaan, starten Fara vzw en KULeuven een onderzoek naar het onderwijs- en werktraject van tienermoeders. Ze roepen moeders die op een jonge leeftijd zwanger werden op om hun vragenlijst daarover te beantwoorden. Die is terug te vinden op de website van Fara vzw en is nog tot begin februari beschikbaar.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , tienerzwangerschap , Sensoa