De wet op palliatieve zorg bestaat vandaag twintig jaar. Om dat te vieren, maar vooral om het taboe rond palliatieve zorg te doorbreken, hebben de drie Belgische Federaties deze verjaardag dinsdag met een actiedag gevierd op het Muntplein in Brussel.
Twintigste verjaardag van wet op palliatieve zorg gevierd op Muntplein
De drie federaties voor palliatieve zorg in Wallonië, Brussel en Vlaanderen doorbraken de stilte tijdens hun actiedag met concerten en een verhelderende quiz. Passanten konden op het Muntplein naar muziek luisteren of meedoen aan een quiz over misverstanden over palliatieve zorg.
De stilte doorbreken, dat is wat de drie federaties willen. Te vaak nog denken mensen dat deze zorg enkel wordt toegediend in de laatste levensdagen, maar het gaat om zorg die begint wanneer vastgesteld wordt dat een persoon een levensbedreigende ziekte heeft.
"Het is heel belangrijk dat het over kwaliteit van leven gaat. De patiënten moeten leren communiceren over wat ze uit de zorg willen halen, ook al worden ze niet beter", vertelt Christine de Cafmeyer, directrice Palliatieve Zorg Vlaanderen.
Binnen palliatieve zorg wordt zowel gefocust op lichamelijke problemen als op psychologische, sociale, spirituele of existentiële problemen. Bovendien richt de zorg zich niet enkel op de patiënten, maar ook op hun familie en naasten.
De wet op palliatieve zorg kwam er in 2002 samen met de euthanasiewet en de wet op patiëntenrechten.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , palliatieve zorg vlaanderen , het Muntplein
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.