Het UZ Brussel in Jette gebruikt sinds een jaar een MRI-beeldgestuurde radiotherapie waarmee patiënten met prostaat- of darmkanker voortaan in vijf dagen, in plaats van vier tot acht weken, worden behandeld. De eerste resultaten zijn veelbelovend en daarom wordt de behandeling nu uitgebreid.
UZ Brussel breidt verkorte MRI-gestuurde kankerbehandeling uit
Lees ook: Marc Noppen stopt als CEO van UZ Brussel
Na het succesvolle gebruik van MRI-gestuurde radiotherapie voor de bestraling van dikke darm- en prostaatkanker, komen nu borst-, long-, lever- en pancreastumoren aan de beurt.
"Pancreaskanker heeft ondanks de vooruitgang in de chirurgische aanpak en de systemische behandeling een slechte prognose. Dankzij MRI-gestuurde radiotherapie zal een ablatieve of vernietigende dosis stralen aan moeilijk opereerbare tumoren toegediend worden om de genezingskansen te verhogen", vertelt Mark De Ridder, diensthoofd Radiotherapie.
Het UZ Brussel bestraalde in het eerste jaar meer dan 200 patiënten met de nieuwe kankerbehandeling, waaronder 142 patiënten met prostaatkanker en 31 met endeldarmkanker. Bij de helft van de patiënten met endeldarmkanker verdween de kanker en was een operatie niet langer nodig. Bij prostaatkanker biedt de radiotherapie een volwaardig alternatief voor een chirurgische verwijdering van de prostaat.
"Onze pilootstudie toont dus aan dat een MRI-gestuurde radiotherapie een veilige behandeling van prostaatkanker in 5 opeenvolgende werkdagen toelaat. Hierdoor vermindert de last van de verplaatsingen en verbetert de levenskwaliteit van onze patiënten", merkt De Ridder. Verder onderzoek is nodig om de eerste resultaten te bevestigen.
Lees meer over: Jette , Gezondheid , UZ Brussel