Het UZ Brussel in Jette heeft als eerste ziekenhuis ter wereld een nieuwe en preciezere bestralingstechniek voor borstkankerpatiënten in gebruik genomen. Dankzij de nieuwe techniek wordt het risico op hartschade verkleind.
UZ Brussel vermindert kans op hartschade bij bestraling borstkanker
Lees ook: Marc Noppen stopt als CEO van UZ Brussel
De radiotherapie voor de borstkankerpatiënten is vaak noodzakelijk, omdat dit het risico op hervallen vermindert en de overlevingskansen verbetert. Al zijn er ook gevaren. Een van de meest gevreesde neveneffecten op lange termijn is het toegenomen risico op hartziekten of op kransslagaderaandoeningen. Een risico dat vooral voorkomt bij de bestraling van patiënten met een tumor in de linkerborst.
Het ExacTrac Dynamic-systeem voor de bestraling van borstkankerpatiënten wordt sinds februari gebruikt in het UZ Brussel en beperkt dat risico. Het nieuwe toestel kan de borst, die dichtbij het hart ligt, nauwkeuriger bestralen, doordat het de positie van de patiënt op de behandelingstafel automatisch bijstuurt en de diepte van de ademhaling monitort.
"De bestraling van het hart kan verminderd worden door de patiënten te behandelen tijdens een diepe inademing. Wanneer een patiënt diep inademt, neemt de afstand tussen het hart en de borst toe, waardoor de bestraling van het hart en dus ook het risico op schade aan het hart vermindert," zegt Mark De Ridder, diensthoofd radiotherapie.
Tijdens de behandeling krijgen de patiënten rechtstreeks feedback over hun positie. Ze kunnen hun ademhaling volgen op een scherm en bijsturen door wat dieper of minder diep inademen. Het UZ Brussel behandelde al 25 patiënten met succes met het nieuwe systeem.
Lees meer over: Jette , Gezondheid , UZ Brussel