Sinds afgelopen weekend zijn er in Brussel vier lokale vaccinatieposten. Volgens het hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie heeft die aanpak ook een belangrijke impact op de Brusselse vaccinatiecijfers. "We bereiken een publiek dat we anders niet zouden bereiken."
'Vaccinatie-aanpak met lokale antennes in Brussel werpt zijn vruchten af'
Een maand geleden ging in Molenbeek een proefproject van start, waarbij bezoekers van de markt gesensibiliseerd worden over de coronavaccinatie. Ze kunnen er elke donderdag ook op de markt geprikt worden in een lokale vaccinatiepost. Sint-Joost volgde dat voorbeeld even later. Ook daar worden voorbijgangers elke donderdag aangesproken en uitgenodigd voor een vaccin.
Een maand later zijn de effecten daarvan zichtbaar, aldus hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie Inge Neven. "Sinds het begin van die acties in Molenbeek en Sint-Joost hebben we bijna vier procent extra van de 65-plussers kunnen bereiken. Het is een succes", zei Neven tijdens de wekelijkse persconferentie. "Die acties leveren goede resultaten op."
Vier lokale antennes
De bedoeling van de lokale vaccinatie-antennes is om mensen te overtuigen die moeilijk bereikbaar zijn via de uitnodigingsbrieven of andere officiële communicatiekanalen. De nabijheid van de lokale vaccinatieposten moet een overtuigingsfactor zijn. "Het gaat om een publiek dat zich niet naar de vaccinatiecentra begeeft. Vorige week hebben wij daar bijvoorbeeld nog een 91-jarige vrouw gezien en iemand zonder papieren", aldus Neven. "Mensen voelen zich geruster."
Sinds afgelopen weekend zijn er twee nieuwe vaccinatieposten bijgekomen in gemeenten waar de vaccinatiegraad lager ligt. Aan het Bethlehemplein in Sint-Gillis kunnen mensen elk weekend gevaccineerd worden, en ook op de Abattoir-site in Anderlecht zijn Brusselaars van vrijdag tot zondag welkom voor een prik tijdens hun bezoek aan de markt.
"Zolang die lokale antennes succes hebben gaan wij daar nog een tijdje mee door"
Voor de vier lokale antennes samen gaat het om 1.400 dosissen per week. Voorlopig blijven die vaccinatieposten verder werken op dezelfde manier, waarbij ze een of enkele dagen per week open zijn. Een uitbreiding is momenteel niet aan de orde. "Ik zeg niet dat het niet zal veranderen, maar het werkt nu goed", zegt Neven. "Zolang die acties succes hebben - er is meer vraag dan aanbod - gaan wij daar nog een tijdje mee door."
'Leave no one behind'
De lokale vaccinatieposten werken onder de noemer "leave no one behind" (laat niemand achter, red.). Het is ook onder dat motto dat sinds eind vorige maand daklozen gevaccineerd worden door Mobivax, het mobiele vaccinatieteam. "Voor daklozen zitten we aan ongeveer honderd vaccins per week", aldus Neven. "Nu vaccineren we ook sekswerkers. Het ging vorige week om 45 mensen."
Het Sint-Pietersziekenhuis zal in de loop van deze maand ook een rol spelen in de vaccinatie van kwetsbare mensen. "Het ziekenhuis is gekend bij een een precair publiek van onder meer drugsverslaafden, daklozen en sans-papiers. Via betrokken vzw's willen we hen vaccineren in het ziekenhuis", zegt Neven.
Ook de OCMW's zullen een rol spelen in de vaccinatie van mensen zonder papieren. "Zij zullen vaccinatiekaartjes uitdelen aan mensen zonder papieren, waarmee zij zich kunnen laten vaccineren in een vaccinatiecentrum", aldus Neven.
AstraZeneca
Onder de brede bevolking komen in Brussel nu ook 36-plussers aan de beurt. Wie 31 of ouder is kan zich op de wachtlijst zetten. Daar staan nu 27.000 Brusselaars op. Neven: "Van alle gevaccineerde Brusselaars heeft 2,5 procent een vaccin gekregen via de wachtlijst."
"Op een bepaald moment zullen we een realistische evaluatie moeten maken, maar een vaccinatiegraad van 90 procent lijkt te hoog gegrepen voor Brussel"
Vorige week heeft Brussel bijna 68.000 prikjes gezet, een record. De verwachting is dat dat weekrecord deze week opnieuw verbroken wordt met 69.000 dosissen. Neven: "Vorige week was een heel goede week en de volumes blijven stijgen. Volgende week zullen we het record opnieuw verbreken (met 74.000 verwachte dosissen, red.)."
Intussen heeft Wallonië beslist om AstraZeneca voorlopig niet meer te gebruiken als eerste dosis, om de tweede dosis voor wie al met AstraZeneca geprikt is te garanderen. Dat is in Brussel niet anders. "Er zijn heel weinig beschikbare dosissen. Op dit moment houden we zo goed als alle dosissen - minstens 95 procent - voor de tweede vaccinatie", zegt Neven.
'90 procent te hoog gegrepen voor Brussel'
In heel het land hebben meer dan vijf miljoen mensen al een eerste dosis gekregen, goed voor meer dan de helft van de volwassen bevolking. In Brussel zijn bijna 700.000 dosissen uitgedeeld. Ongeveer 400.000 Brusselaars hebben een eerste vaccin gekregen, goed voor 42 procent van de Brusselse volwassenen.
Door de vrees voor besmettelijkere varianten van het coronavirus rijst de vraag of een vaccinatiegraad van 90 procent het streefdoel moet zijn. "We moeten proberen om zo hoog mogelijk te mikken. Voor de 65-plussers hebben we gezegd dat we 80 procent moeten bereiken en dat zal wel lukken", aldus Neven. "Op een bepaald moment zullen we een realistische evaluatie moeten maken, maar 90 procent lijkt te hoog gegrepen voor Brussel."
Vlaanderen bereikt wel een hogere vaccinatiegraad in de oudere bevolkingsgroepen. In de categorie 85-plus gaat het om 96 procent, 98 procent in de categorie 75-84 jaar en 96 procent in de categorie 65-74 jaar. Wallonië komt dichter in de buurt van de 90 procent, maar in Brussel gaat het respectievelijk om 82 procent, 79 procent en 76 procent. "Die percentages blijven week na week stijgen. In de categorie van 65-plussers hebben we op een maand tijd een stijging van bijna 8 procent gezien", aldus Neven nog.
Kleine kloof met Vlaanderen en Wallonië
In Brussel komen jongere bevolkingsgroepen een pak sneller aan de beurt dan in Vlaanderen. Toch zijn de verschillen in de vaccinatiegraad van die bevolkingsgroepen niet zo groot. In Brussel is 61 procent van de categorie 45-54 jaar al een eerste keer gevaccineerd tegenover 50 procent in Vlaanderen. Voor de categorie 35-44 jaar gaat het om 31 procent in Brussel tegenover 26 procent in Vlaanderen.
Dat die verschillen nog relatief klein zijn, is volgens Neven te wijten aan de vaccinatie van niet-Brusselaars in Brussel. Aan het begin van de vaccinatiecampagne werden in die leeftijdscategorieën Vlamingen en Walen gevaccineerd die in de Brusselse ziekenhuizen, woonzorgcentra, politiezones en andere zorginstellingen actief zijn. Zij werden opgenomen in de cijfers van het gewest waar zij wonen.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , vaccinatie , Inge Neven