In 2019 werd in Brussel ruim 3 ton aan voeding weggegooid, omdat het niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften. Zeventien etablissementen moesten gesloten worden, omdat ze een gezondheidsrisico inhielden. Uit inspecties bij voornamelijk Brusselse snackbars en slagers blijkt ook dat meer dan 10 procent van ons vlees het verboden bewaarmiddel sulfiet bevat.
Verboden bewaarmiddel in 12 procent van Brussels vlees
Dat blijkt uit het gepubliceerde jaarrapport van Brulabo, dat onder meer verantwoordelijk is voor hygiëne- en voedselcontroles van de voedingssector in het Brussels Gewest. In 2019 werden 410 inspecties uitgevoerd en 186 stalen afgenomen.
De opvallendste vaststelling is de aanwezigheid van het verboden product sulfiet in het Brussels vlees. Bij een steekproef van 133 vleesmonsters, zoals gehakt en kefta, bleken 16 stalen - ruim twaalf procent - positief te testen op het verboden additief sulfiet, ofwel het wettelijk bepaalde sulfietgehalte te overschrijden. Bereide vleeswaren mogen namelijk een beperkte hoeveelheid bevatten.
Sulfiet is een bewaarmiddel dat het vlees een rodere kleur geeft en daarom ook verboden is. Bedorven vlees verkleurt namelijk door de lange blootstelling aan lucht. Het gebruik van sulfiet - vooral bekend als additief voor rode wijn - kan dan ook misleidend zijn, omdat de producten er verser uitzien dan ze in werkelijkheid zijn.
Salmonella in vlees
De Brusselse snackbars en slagers komen ook op andere gebieden niet goed uit de inspecties van 2019. Zo werd voor het eerst in drie jaar tijd opnieuw salmonella aangetroffen in vlees bedoeld voor warme bereidingen. Dit zijn grote inbreuken die gemeld moeten worden aan het voedselagentschap en doorgaans aanleiding geven tot sluiting.
In 151 staaltjes van ruw gehakt werd zeven keer salmonella teruggevonden. Nog eens zes gevallen van de darmbacterie doken op in 75 monsters van merguez, kippenworst, kefta en gemarineerde stukken vlees. In diezelfde vleesmonsters troffen laboranten ook nog eens drie zware infecties van E. coli aan.
3 ton voedsel vernietigd
Na inspecties van Brulabo werd in totaal 3.026 kilogram aan voedingswaren verspreid over 93 verkopers vernield. In de meeste gevallen was de vervaldatum overschreden, de opslagtemperatuur te hoog, de verpakking beschadigd of konden de controleurs de producten niet traceren.
Er werden in totaal 17 vestigingen gesloten, omdat ze een gezondheidsrisico inhielden voor de consument. Nog eens 83 bedrijven werden berispt, bijvoorbeeld omdat ze het niet heel nauw namen met de hygiëne. In totaal zijn er 155 pv's opgesteld, voornamelijk wegens te hoge sulfiet- of salmonellewaarden.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Resto & Bar , Brulabo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.