Het Amerikaanse corona-vaccin van Johnson & Johnson

| Het Amerikaanse corona-vaccin van Johnson & Johnson.

Wellicht extra booster mogelijk voor wie Janssen-vaccin kreeg

© Belga
11/02/2022

Wie één prik met het Janssen-vaccin en een booster kreeg, kan wellicht binnenkort nog vrijwillig een extra booster krijgen. In Frankrijk en Duitsland is die extra prik nodig om bijvoorbeeld op restaurant of naar een museum te gaan. De IMC Volksgezondheid buigt zich volgende week over de kwestie, maar Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zegt vrijdag in het Belang van Limburg dat die extra booster er wat hem betreft kan komen.

Heel wat Belgen die ingeënt zijn met het Janssen-vaccin gevolgd door een boosterprik, zijn ongerust over hun vakantie. In ons land wordt één prik met het Janssen-vaccin beschouwd als een basisvaccinatie en een extra booster bovenop het Janssen-vaccin als een volledige vaccinatie. Maar zowel Frankrijk als Duitsland hanteren een strenger vaccinatiebeleid. Beide landen beschouwen één prik met het Janssen-vaccin gevolgd door één booster als een basisvaccinatie. Voor een volledige vaccinatie is nog een derde prik nodig.

Duitsland vraagt die extra booster drie maanden na de tweede prik, in Frankrijk is dat vanaf 15 februari vier maanden na de tweede prik. Die extra booster is in Frankrijk en Duitsland nodig om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot cafés, restaurants, musea, bioscopen of het openbaar vervoer.

Praktisch probleem

Zowel op het kabinet van Beke als bij de Taskforce Vaccinatie zijn ze op de hoogte van de problematiek. "In Duitsland hebben de mensen die ingeënt zijn met Johnson & Johnson of AstraZeneca eerder al een mRNA-vaccin aangeboden gekregen voor hun basisvaccinatie," zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce. "Voor de volledige vaccinatie krijgen deze mensen nog eens een derde prik met een mRNA-vaccin. In ons land hebben we die piste niet bewandeld, omdat één booster na één prik van Johnson & Johnson volgens studies wel degelijk een goede bescherming biedt. Het gaat hier dus niet zozeer om een medisch-wetenschappelijke discussie, maar wel om een praktisch probleem."

De Taskforce Vaccinatie heeft over de problematiek een analyse voorbereid. Die zal volgende week besproken worden op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid. De ministers van Volksgezondheid hakken dus wellicht volgende week de knoop door. "Wat ons betreft, kan die extra booster er komen," zegt Vlaams minister Wouter Beke.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni