Sinds de oprichting van het Brusselse Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG), vijf jaar geleden, zochten al 2.827 slachtoffers om hulp en begeleiding. Het merendeel studentes, zo blijkt tijdens een bezoek van Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Sarah Schlitz (Ecolo).
Zorgcentrum na Seksueel Geweld: 'Elke maand 50 slachtoffers in Brussel, veelal studentes'
Slachtoffers van seksueel geweld kunnen sinds 2017 elk uur van de dag terecht in het centrum in de Hoogstraat voor hulp zoals medische zorg, een forensisch onderzoek, psychische zorg, en de mogelijkheid om een klacht neer te leggen. “In het begin dachten we zo’n 300 slachtoffers per jaar op te vangen," zegt hoofdarts en gynaecologe Christine Gilles. "Maar dat aantal ligt beduidend hoger.”
Het centrum vangt zo'n 40 à 50 personen per maand op. In bijna negen van de tien gevallen zijn het vooral vrouwen die aankloppen. Het centrum telde ook 24 transseksuele slachtoffers.
Het centrum kreeg, naar aanleiding van De Internationale Dag tegen Geweld, donderdag bezoek van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo).
Balance ton bar
De toename ligt volgens Gilles vooral aan de grotere bekendheid van het centrum. “Daarnaast veranderde de maatschappij ingrijpend: de Weinstein-zaak, de hashtags #metoo en #balancetonbar… Er is, terecht, meer bewustwording om aangifte te doen," aldus Gilles.
Vorig jaar barstte onder de noemer Balance ton bar protest uit na verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag in het Brusselse uitgaansleven. “Na Balance ton bar vroegen veel jonge vrouwen zich af of ze aangerand waren, maar dat kunnen wij niet voor hen uitmaken. Daarom zet het centrum sinds kort in op preventie, samen met de politie,” aldus de gynaecologe.
Seksueel geweld is evenwel geen ‘Brussels’ probleem. “Het fenomeen doet zich overal voor," legt staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Schlitz (Ecolo) uit.
"Brussel kent daarentegen wel een grote studentenpopulatie. De grootste groep die hier komt aankloppen, is tussen 18 en 24 jaar oud. We zien natuurlijk dat dit overeenstemt met de studentenleeftijd en daarom is die groep voor ons prioritair.” De staatssecretaris wil daarom volgend jaar een “campusproject” lanceren in Brussel om studenten meer bewust te maken van het bestaan van het zorgcentrum.
Uitbreiding
Het centrum werkt momenteel al samen met twee Brusselse politiezones, maar zal dat binnenkort uitbreiden naar alle 6 Brusselse politiezones. Dan verwacht Gilles dat er jaarlijks zo'n 1.000 slachtoffers zullen aankloppen. Het Brusselse centrum breidt daarom uit naar het pand ernaast en krijgt meer middelen.
Bedoeling is dat het centrum binnenkort twee slachtoffers tegelijkertijd kan opvangen, dat er een kantine komt en dat het gebouw nog toegankelijker wordt gemaakt voor mensen met een handicap." Ook de pediatrische tak wordt versterkt: een kwart van de slachtoffers is namelijk minderjarig, waarvan 16 procent zelfs jonger dan 15 jaar, luidt het.
Naar de toekomst wil het centrum ook haar aandacht verruimen van acute gevallen naar slachtoffers die langdurig blootgesteld worden aan seksueel geweld, al dan niet door de levenspartner of een ander lid uit het gezin.
Klacht
Opvallend ook: het centrum voorziet ook psychologen voor de werknemers. "Door de elke dag zware verhalen over seksueel geweld te moeten horen, verandert het team nogal vaak. Het kan soms zwaar zijn. Vandaar de psychologische hulp", aldus Gilles.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Zorgcentrum na Seksueel Geweld , Frank Vandenbroucke , Sarah Schlitz