Joris houdt stand als marktleider in malse en harde gom
Brol en bucht. Dikmakende rommel. Verslavend. En slecht voor de tanden.
Van dat soort verwijten gaat Hans Van den Driessche steigeren. "De consument is slecht geïnformeerd," zegt de man die van vader op zoon de suikerbakkerij Joris overeind houdt.
Naast de 'gommen en guimauve' van Etna in Anderlecht en twee handvol snoepfabrikanten in België heeft het bedrijf Joris geen concurrentie, tenzij van het (minderwaardige) buitenlandse snoepgoed. "Veel verkeerds kan er in gom niet zitten: suiker, glucose en een bindmiddel," licht 'meneer Joris' toe. "Dat bindmiddel kan Arabische gom zijn, zetmeel, pectine of gelatine. Neem nu gelatine (uit beenderen of varkensvel, red.) , goed voor vijf procent van ons snoepje. Gelatine is niets anders dan aminozuren. In gelatine zitten zestien van de pakweg zeventien levensnoodzakelijke aminozuren, de bouwstoffen om eiwitten te maken. Op zich al niet slecht. Voor zachte gom - zure beren, tutjes, zwarte muisjes, neusjes, anijsgom, muntblokjes,... - komen daar suiker en glucose bij. Gewoon om volume aan het snoepje te geven. Voor harde gom - dopjes, groentjes, gesneden jujube, centen, colaflesjes, kleine drop,... - wordt als bindmiddel Arabische gom gebruikt. Dat is door Europa erkend als een vezel, en is dus een natuurproduct."
Arabische gom is een hars die gewonnen wordt uit de acacia uit Soedan. Het is dé troef voor het gamma biosnoep dat Joris op de markt brengt. Blijven nog de suikers. Joris: "Suiker vervangen we dikwijls door maltitolstroop (een suikeralcohol of bulkzoetstof, red.) , een klassieke glucosestroop gemaakt van tarwe of maïs, die door enzymen wordt omgezet naar een samenstelling. Het voordeel van maltitolstroop (voor het suikervrije assortiment, red.) is dat het geen cariës veroorzaakt, veertig procent minder calorieën bevat en 'genietbaar' is voor suikerzieken. Maltitolstroop kan wel laxerend werken bij overdaad, maar als je een halve kilo pruimen eet, heb je dat ook. De gelatine geeft natuurlijk wel een verzadigingsgevoel, omdat ze negentien maal haar gewicht aan water kan opnemen in de maag. Daarom wordt gelatine ook gebruikt in dieetproducten: het stimuleert een voldaan gevoel."
Suiker is dus op de een of andere manier (tenzij bij het duurdere suikervrije gamma) altijd present in het snoepje. Als alternatief en chemisch zoetmiddel kan aspartaam gebruikt worden, zoals Coca-Cola (voorlopig nog) doet, maar die boot houdt Joris af (al blijft het wetenschappelijk onduidelijk of aspartaam kankerverwekkend is).
Bio
"De filosofie van gezond eten hoort ook thuis in de suikerbakkerij," stelt Joris nog. "Er sterven meer mensen aan overmatig alcoholgebruik dan aan drugs. Wie niet overdrijft in drinken, kan goed genieten. Met snoep is het net hetzelfde. Af en toe een snoepje, daar is niets mis mee. En ongezond? Waarvoor? Voor de tanden? Een appel is even zuur en even zoet als snoep. Uiteraard zitten er geen vitamines in snoep, maar een snoepje met zoethoutextract, zoals onze Belgas, doet wonderen voor mensen met brandend maagzuur. 's Winters verkopen we viermaal meer groentjes (met eucalyptus) en bruintjes (met zelfgemaakte vliersiroop) dan in de zomer. De klant zal wel weten waarom: het helpt bij keelklachten. Als ik er zelf last van heb, dan gebeurt het dat ik er honderd gram in een dag van eet. Traag in de mond laten smelten!"
Van den Driessche breekt een lans voor zijn kwaliteitssnoep, dat de rekken van vele marktkramers vult en ook verdeeld wordt in grote ketens als Makro, Delhaize, Spar en Prima. "De natuurlijke of natuuridentieke aroma's die in het snoep gaan, zorgen nog steeds voor dezelfde smaak," vervolgt hij. "Mijn vader, die 87 jaar oud is, en die in 1938 met de zaak is begonnen, is nog altijd tevreden over ons klassieke recept én de smaak. Mensen grijpen terug naar 'vroeger'. Vandaar dat bioproducten het, ondanks de economische crisis, goed blijven doen, bij wie het zich kan veroorloven."
Bij Joris hebben ze het goed bekeken. Het aanbod is uitgebreid, van colasnoepjes, anisettes en Biocitros tot eucalyptus- en mentholgom, allemaal bio.
Muisjes
Er zijn geen seizoenen meer voor gom. "Twintig jaar geleden viel de verkoop veertien dagen stil rond 1 november, Sinterklaas, Kerst en Pasen. Nu voelen we geen verschil meer. Snoep wordt even graag gekocht als chocolade met Sinterklaas en Pasen. Zelfs suikerbonen voor geboortes hebben terrein verloren. In de plaats wordt snoep gegeven, beertjes bijvoorbeeld. Mensen willen nu eenmaal anders en origineel zijn."
Muisjes blijven het topartikel in het gamma van de 55 verschillende snoepjes die Joris verkoopt. Ze bestaan in zeven smaken en kleuren: sinaasappel, citroen, peer, ananas, kriek, aardbeien en anijs. "Onze verkoop van muisjes is goed voor vijftien procent van de totale omzet," onthult Joris. "Dat hebben we te danken aan hun 'anciënniteit'. Net als groentjes (met eucalyptus en menthol), beertjes (in zes smaken), krieken (in glimmende harde gom), bruine pector (vlier, zoethout en kruiden) en Belgas (met zoethout en anijs, hebben de vorm van een vijffrankstuk van voor de Tweede Wereldoorlog) blijven ze het populairst."
De echte Joris-snoepers zijn doorgaans al wat ouder. "Zeventig procent zijn volwassenen; zij herkennen ons 'klassieke' snoepgoed van hun kindertijd," ervaart de suikerbakker. En of de snoepers het appreciëren? "Waar anderen een klachtenboek bijhouden, heb ik een ringmap vol dankbrieven van onbekenden. Gemiddeld krijg ik één zo'n brief per maand, zomaar." Die commentaren kunnen we wel smaken. 'Als ik er nog maar aan denk om uw snoep te kopen, dan krijg ik het water al in de mond (E.C.)' , 'Ik ben geen snoeper, maar voor Joris doe ik een moord (E.J)' , of 'Merci pour ces fabuleux bonbons! (A.V.)' . De echte Sint zou jaloers zijn op dergelijke dankbrieven.
Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.