Op het proces over het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs is de Brusselse correctionele rechtbank donderdag bezig aan de voorlezing van haar vonnis. Uit dat vonnis blijkt alvast dat vier verdachten volledig worden vrijgesproken. Acht andere verdachten worden wel schuldig verklaard, maar voor hen valt ook een deel van de tenlasteleggingen weg.
Aanslagen Parijs: het vonnis in het Belgische luik van het onderzoek
Zakaria Jaffal verkeerde volgens het federaal parket steevast in de kringen van Salah Abdeslam en Ahmed Dahmani, met wie hij regelmatig IS-propaganda bekeek, en zou er ook bij geweest zijn toen de terroristen in de nacht van 12 op 13 november vanuit Brussel naar Parijs vertrokken.
Volgens de rechtbank waren de broers Abdeslam en Ahmed Dahmani jeugdvrienden van Jaffal, en konden zijn contacten met hun dan ook in die verhouding kaderen. Niets bewijst ook dat de ontmoeting in de nacht van 12 op 13 november gepland was of iets te maken had met de aanslagen, aldus nog de rechtbank. Ook heeft Mohamed Abrini verklaard dat Jaffal niet op de hoogte was van de aanslagplannen.
Facebookaccount
Voor Ayoub Bazarouj geldt ook dat zijn contacten met Dahmani, de Abdeslams en Mohamed Abrini geen bewijs zijn van een eventuele deelname aan de activiteiten van een terreurgroep. Dat Dahmani en Ayoub Bazarouj elkaar omhelsden op 13 november 2015, rond 21.15 uur, is ook geen bewijs dat Bazarouj verheugd was over die aanslagen en er zijn steun aan betuigde.
Het federaal parket verweet Ayoub Bazarouj ook dat hij een Facebookaccount zou gemaakt hebben voor zijn broer Youssef, die in Syrië verbleef, en verschillende Belgische telefoonnnummers voor hem zou geactiveerd hebben, zodat Youssef vanuit Syrië via WhatsApp kon communiceneren. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat Ayoub Bazarouj daar inderdaad voor gezorgd heeft.
Nauw contact geen bewijs voor radicale ideeën
Mohamed Rabhioui stond in België in nauw contact Ahmed Dahmani, en hield via Facebook contact met Youssef Bazarouj in Syrië. Bazarouj stuurde Rabhioui via Facebook meer dan 70 berichten, maar de antwoorden van Mohamed Rabhioui zijn gewist. Hetzelfde geldt voor de meer dan 1.600 berichten die Rabhioui tussen februari en november 2015 uitgewisseld had met Ahmed Dahmani via Facebook. Volgens de rechtbank geldt ook voor Rabhioui dat het louter contact hebben met IS-leden geen bewijs is dat de man dezelfde radicale ideeën toegedaan was en zijn vrienden steunde in hun overtuigingen. Nu de uitgewisselde berichten gewist zijn, is er ook geen bewijs dat Rabhioui in die berichten wel zijn steun zou geuit hebben voor IS.
Toen Ahmed Dahmani in februari 2015 naar Syrië reisde, was het volgens het federaal parket Mohamed Rabhioui die ervoor zorgde dat Dahmani belkrediet had en dat hij in contact kon komen met Brahim Abdeslam. Dat is volgens de rechtbank niet bewezen, net zo min als het feit dat Rabhioui zou geholpen hebben om Dahmani vals identiteitsdocumenten te bezorgen toen die na de aanslagen in november 2015 naar Syrië vluchtte.
Farisi leende flat uit in Etterbeek
Smail Farisi had vanaf begin oktober zijn flat in Etterbeek uitgeleend aan Ibrahim El Bakraoui. Die zou er zich schuilhouden tot de aanslagen van 22 maart 2016. Volgens het federaal parket had Farisi toen moeten doorhebben dat El Bakraoui geradicaliseerd was en er terreurplannen op nahield. De rechtbank ziet dat helemaal anders.
"Het is niet uit te sluiten dat Smail Farisi bij zijn vele bezoeken gezien heeft dat Ibrahim El Bakraoui geradicaliseerd was, maar er is geen bewijs dat hij op de hoogte was dan diens terreurplannen", klonk het in het vonnis. "Zo is niet bewezen dat er in de bewuste flat wapens, explosieven of IS-vlaggen zichtbaar aanwezig waren, noch dat Ibrahim El Bakraoui in Farisi's aanwezigheid over zijn plannen gesproken heeft."
Smail Farisi moet vanaf oktober ook voor het Brusselse assisenhof terechtstaan, in het proces over de aanslagen van 22 maart. Ook in dat dossier wordt hem verweten dat hij zijn flat heeft uitgeleend aan Ibrahim El Bakraoui.
Drie jaar cel met uitstel voor man die onderdak bood aan Salah Abdeslam
Abid Aberkan, Ibrahim Abrini, Abdoullah Courkzine, Lazez A. en Meyrem E.B. worden wel schuldig verklaard, maar voor hen vallen ook een deel van de tenlasteleggingen weg.
Aberkan, de man die Salah Abdeslam onderdak bood, wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar met probatie-uitstel. Courkzine kreeg een gevangenisstraf van 30 maanden met uitstel, en Soufiane El Aroub een effectieve gevangenisstraf van 18 maanden. Het federaal parket vroeg voor El Aroub ook de onmiddellijke aanhouding, maar de rechtbank ging niet op die vraag in.
De rechtbank legde Rafik El Hassani dan weer een werkstraf op van 100 uur, terwijl Lazez A. een gevangenisstraf van 35 dagen kreeg.
Drie verdachten genieten de gunst van de opschorting. Het gaat om Ibrahim Abrini, de jongere broer van Mohamed Abrini, Meyrem E.B., die haar echtgenoot geholpen had om valse documenten te leveren aan Khalid El Bakraoui, en Youssef El Ajmi.
Youssef Bazarouj en Sammy Djedou, die verstek lieten gaan, zijn schuldig verklaard maar krijgen geen bijkomende gevangenisstraf opgelegd. Youssef Bazarouj werd in een ander terreurproces al veroordeeld tot de maximumstraf van vijf jaar, waardoor hij geen bijkomende straf kan krijgen, terwijl Sammy Djedou al een gevangenisstraf van 13 jaar opliep als leider van een terreurgroep. Die straf is voor de rechtbank voldoende zwaar om ook voor deze feiten te gelden.
Lees meer over: Justitie , aanslagen Parijs
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.