Heeft de Belgische overheid de slachtoffers van de aanslagen op 22 maart 2016 systematisch misleid? Een advocaat die de explosie in de Brusselse metro overleefde, is overtuigd van wel. Hij voerde de voorbije jaren een onderzoek en stootte op zoveel onregelmatigheden dat hij deze week besloot om de Belgische staat te dagvaarden. Dat melden HLN.be en VTM NIEUWS woensdagavond.
Advocaat die aanslagen overleefde sleept overheid en MIVB voor de rechter
Op dinsdag 22 maart 2016 stapte Nic Reynaert op de Brusselse metro richting Kunst-Wet. Om 9.11 uur werd hij slachtoffer van een terroristische aanslag. Net na de halte Maalbeek ontplofte een bom in de wagon naast die van Nic. De knal was zo krachtig dat die hem tijdelijk doof maakte.
Reynaert ging in 2017 opnieuw aan de slag als advocaat en stelt sindsdien naar eigen zeggen vast dat de Belgische staat de overlevenden aan hun lot heeft overgelaten. "Men heeft dat gedaan door niet adequaat te reageren op de dag van de aanslag, maar ook door cruciale medische info te verzwijgen en door de procedures voor een schadevergoeding nodeloos ingewikkeld te maken", zegt hij.
Dagvaarding
Reynaert verzamelde documenten, sprak met slachtoffers en getuigen en begon een jaar geleden te schrijven aan een dagvaarding van 55 bladzijden. Die werd deze week in gezelschap van een gerechtsdeurwaarder afgeleverd bij premier Alexander De Croo (Open Vld) en het federaal parlement, maar ook bij de MIVB, de uitbater van de Brusselse metro, en op de hoofdzetel van verzekeringsmaatschappij Ethias.
Eén van de belangrijkste en meest zorgwekkende vormen van nalatigheid zit volgens de West-Vlaamse advocaat bij de medische begeleiding van de overlevenden; of het gebrek daaraan. "Dat begon al op de dag van de aanslag zelf. Na amper drie kwartier stond ik alweer op de stoep van het ziekenhuis zonder informatie of advies. Ik moest het vanaf dat moment zelf uitzoeken", aldus de advocaat.
De zaak gaat van start met een inleidende zitting op 22 maart.