De agenten van de speciale eenheden die betrokken waren bij de schietpartij van 15 maart 2016 in Vorst hebben zich burgerlijke partij gesteld. Zij vragen nu ook om op het proces, dat maandag van start gaat, anoniem te mogen blijven, maar de wet staat dat blijkbaar niet toe.
Maandag begint in Brussel het proces over de schietpartij die op 15 maart 2016 plaatsvond in de Driesstraat in Vorst. Agenten botsten toen onverwachts op een schuilplaats van onder anderen de voortvluchtige Salah Abdeslam.
Verschillende agenten van de speciale eenheid raakten daarbij gewond. Zij stelden zich burgerlijke partij, maar willen graag anoniem blijven. De agenten zijn immers bang voor wraakacties van terroristen. Volgens de voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg is anonimiteit voor burgerlijke partijen gewoon niet in de wet voorzien.
Identificatienummer volstaat
Bij de politievakbond VSOA zitten ze verveeld met de zaak. "We zullen moeten afwachten of de rechter een oplossing kan vinden, zodat de agenten in kwestie toch anoniem kunnen blijven", zegt Vincent Houssin aan BRUZZ. "Bij de vorige wetswijziging hiervoor gewaarschuwd, maar men dacht dat zo'n situaties zich niet zouden voordoen. We zijn nog geen twee jaar verder en het is al prijs. Dat is ergerlijk."
Het VSOA stelt voor om eventueel enkel met het identificatienummer van de agenten te werken. "Zoveel maakt de naam toch niet uit", zegt Houssin, die niet uitstelt dat de agenten zich terugtrekken als burgerlijke partij. "De advocaat zal er eerst voor pleiten dat zij anoniem kunnen blijven. Als de rechter beslist dat dat niet kan, moeten de agenten zelf beslissen of ze de procedure voortzetten."
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.