Opmerkelijke wending in het proces van de in Kenia vermoorde Anderlechtse Mireille Dysseleer. De verdediging stelt dat ze nog leeft en onlangs contact opnam.
Is Anderlechtse die in Kenia vermoord werd dan toch niet dood?
De 65-jarige Dysseleer werd vermoedelijk vermoord ergens tussen eind 2018 en midden 2019. Haar kapster, Lucy Waithera Njuguna, en advocaat, John Hari Gakinya, staan terecht voor de moord. Het lichaam van Dysseleer werd nooit gevonden, maar het duo heeft alle schijn tegen.
Het mysterieuze verhaal begint in de jaren 90, wanneer Mysseleer verliefd wordt op een 21-jarige Keniaanse danser. De Anderlechtse verkoopt uiteindelijk al haar bezittingen in België en vertrekt in 1993 naar Afrika. Ze trouwt met de danser en geniet er naar lokale normen een luxueus leven.
Maar het sprookje krijgt al snel een andere wending, wanneer blijkt dat de danser er meerdere vrouwen op nahoudt. Dysseleer wil scheiden, maar dat mondt uit in een lange strijd. Wanneer haar man overlijdt in 2017, is de scheiding, waar 800.000 euro te verdelen is, nog altijd niet opgelost.
Vals overlijdensattest
De Anderlechtse blijft in Kenia, maar verdwijnt eind 2018. Er wordt een onderzoek gestart, maar ze blijft onvindbaar. Ondertussen wordt haar villa verkocht door haar kapster en vriendin, Lucy Waithera Njuguna. Ze gebruikt daarbij een vals overlijdensattest.
De kapster wordt aangehouden en verklaart dat Dysseleer tijdens een gezamenlijke reis naar India in een ziekenhuis overleden is, maar er blijkt geen bewijs voor een vliegreis naar dat land. Nadien stelt ze dat Dysseleer overleden is aan aids en een dag na haar dood al werd gecremeerd.
Het Keniaanse gerecht start een moordonderzoek tegen de kapster en ook tegen haar advocaat John Hari Gakinya, die optrad als uitvoerder van haar testament. Hij beweert dat Dysseleer in 2018 een nieuw testament had laten opmaken met daarin vooral Kenianen.
'Ik leef nog'
Woensdag vond de eerste dag van het proces plaats in Nairobi en die leidde al direct tot commotie. Volgens Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad beweerde Brian Khaemba, de advocaat van de kapster, dat hij via de telefoon en Whatsapp gecontacteerd werd door de vrouw. "Ik leef nog, mijn minnaar zit hierachter", zou ze gezegd hebben.
Ze zou ook gezegd hebben dat de kapster onschuldig is en een foto hebben meegestuurd. De foto lijkt echter in niets op haar echte gezicht.
De rechter heeft een onderzoek bevolen naar de conversatie die de advocaat zegt te hebben gehad. Ondertussen gaat het moordproces gewoon door. Wordt vervolgd dus.
Lees meer over: Anderlecht , Justitie , mireille dysseleer