Angelo Vero heeft klacht ingediend bij de politie nadat hij en een vriendin werden aangevallen door een groepje mannen. Het is niet de eerste keer dat dat gebeurt. “Ik ben er al een beetje aan gewend. Mijn transvrienden hebben het nog zwaarder,” betreurt Vero.
Angelo op klaarlichte dag aangevallen: ‘Dit is waarom Gay Pride nog nodig is’
“Ik was met een vriendin iets gaan drinken op dinsdagavond,” vertelt Vero, die als marketeer, model en content creator werkt en een luisterend oor biedt aan LGBT+ met vragen binnen zijn eigen Buddy Program in samenwerking met de Europese Commissie in België (EU4BE).
“Het gebeurde niet ver van mijn huis, op de Louizalaan. Een groep van zes jongens begon tegen ons te roepen. Ze waren een beetje dronken. Toen we hen passeerden, vreesde ik al dat ze voor problemen zouden zorgen. Ze riepen ‘homo’ en tegen mijn vriendin ‘draag jij de broek van je vriend of andersom?’.”
Aanvankelijk wilde Vero het gewoon negeren, maar dan houdt het duo toch halt. “Die vriendin van me doet een stap naar voren om te vragen wat het probleem is, maar wordt dan neergeslagen. Ik wil naar haar toegaan omdat ze bewusteloos op de grond ligt, maar iemand slaat dan met een blik bier op mijn hoofd. Dan beginnen ze me te schoppen en te slaan. Overal heb ik blauwe plekken en krassen.”
“We hebben aangifte gedaan bij de politie aan het Fernand Coqcplein. ik had wel het gevoel dat de politie er een prioriteit van maakte: we zijn met verschillende wagens rond gaan rijden op zoek naar de daders. De agente zei ook dat het niet had mogen gebeuren.”
Homofobie
Met een beetje jaloezie kijkt Vero naar Noorwegen. “Daar is homofobie echt een no-go, daar voel je je heel veilig. Zo zijn er nog wat landen die er heel streng mee omgaan. Toch voel ik me meestal wel veilig op straat. Al was het deze week wel minder: ik vermijd groepen nu.”
De politie laat weten dat ze de klacht op dinsdagavond ontvangen hebben, maar kan geen uitspraken doen over de inhoud van de klacht.
Nieuw actieplan
Precieze cijferse van het aantal homofobe aanvallen zoals Vero meemaakte, kan Gelijkekansencentrum Unia niet geven. Wel ontving Unia in 2020 niet minder dan 406 meldingen over discriminatie wegens seksuele geaardheid. Van die meldingen werden 109 discriminatiedossiers geopend wegens seksuele geaardheid.
Dat zijn er 18 procent minder dan in 2019 (toen er een recordaantal van 133 dossiers was). De cijfers blijven eerder stabiel in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar (+1,3 procent). Bijna twee derde van de dossiers van 2020 gaat over feiten waarbij mannen werden geviseerd.
Unia riep vorige maand op een "nieuw en doeltreffend actieplan" te maken "om homofobie en transfobie te bestrijden." Dat zegt Els Keytsman, directeur van Unia, naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT). “Een nieuw plan is wenselijk en noodzakelijk, niet alleen om homofoob en transfoob geweld te bestrijden maar ook om homoseksualiteit nog meer uit de taboesfeer te halen, op school, op de werkvloer en in andere delen van de samenleving."
Beluister hieronder het gesprek met Robbe tijdens het ochtendprogramma 'Uptown'.
Lees meer over: Brussel , Justitie , homofoob geweld , Gay Pride