Abdelkader Belliraj

Belliraj staat niet terecht voor zes politieke moorden in ons land

© Belga
24/12/2020

Het dossier rond Abdelkader Belliraj, de Belg van Marokkaanse origine, die verdacht wordt van zes politieke moorden in de jaren '80, is verjaard. Dat heeft de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling beslist. Hoofdverdachte Belliraj zal zich in ons land dus niet moeten verantwoorden voor zijn mogelijke betrokkenheid. Eerder had het federaal parket al de buitenvervolgingstelling gevorderd omdat er onvoldoende aanwijzingen van schuld zouden zijn en de zaak verjaard is.

Abdelkader Belliraj werd in februari 2008 samen met tientallen andere personen door de Marokkaanse overheden opgepakt en beschuldigd van terrorisme en het voorbereiden van een staatsgreep. Hij werd drie weken lang vastgehouden in een gevangenis van de Marokkaanse staatsveiligheid, waar hij gefolterd werd, en pas dan voorgeleid bij een onderzoeksrechter. Belliraj bekende in die periode zijn betrokkenheid bij de beweerde staatsgreep, maar ook bij zes politieke moorden die in de jaren tachtig van de vorige eeuw in België plaatsvonden.

Het gaat om de moord op een kruidenier nabij het Brusselse Zuidstation in juli 1988, de moord op een homoseksueel in Koekelberg in augustus 1988, de moorden op de imam en de bibliothecaris van de Brusselse grote moskee in maart 1989, de moord op de klusjesman van de Saoedisch-Arabische ambassade in juni 1989 en de moord op dokter Joseph Wybran, de voorzitter van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in oktober 1989.

Belliraj werd voor de beweerde staatsgreep in Marokko tot levenslang veroordeeld, maar het Belgische federaal parket startte een eigen gerechtelijk onderzoek naar de zes Belgische moorden. Dat onderzoek sleepte jarenlang aan. Zo besliste de KI in 2016 om bijkomend onderzoek toe te staan, zodat kon nagegaan worden of Belliraj inderdaad als informant had gewerkt bij de Staatsveiligheid. Die Staatsveiligheid heeft intussen toegegeven dat dat het geval was, maar maakte slechts een onvolledig dossier over. Een aantal stukken, die als geheim werden geclassificeerd, werden niet voorgelegd.

De burgerlijke partijen drongen er daarom op aan dat de Staatsveiligheid ook die stukken zou overmaken, omdat die meer licht zouden werpen op de juiste rol van Belliraj als spion. De kamer van inbeschuldigingstelling moest donderdag beslissen of Belliraj en zes andere verdachten in België voor het assisenhof moesten terechtstaan voor die feiten, maar het federaal parket vroeg de buitenvervolgingstelling. Volgens het openbaar ministerie waren de feiten verjaard, en waren er onvoldoende aanwijzingen van schuld. De burgerlijke partijen, bij wie de weduwe van dokter Wybran, drongen daarentegen aan op een assisenproces.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , Abdelkader Belliraj , politieke moorden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni