Er komt een algemeen verbod op lachgas. Daardoor worden onder andere de verkoop en het bezit ervan strafbaar. Dat kondigen minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aan. Lachgas wordt vaak gebruikt als partydrug. Het zorgt voor risico's en veel afval.
Bezit en verkoop van lachgas worden verboden
Al enkele jaren stijgt de populariteit van lachgas als roesmiddel bij jongeren. Dat brengt grote risico's met zich mee, zowel op gezondheidsvlak als voor de verkeersveiligheid. Lachas is lachgas vrij verkrijgbaar, bedoeld voor medische, technische en culinaire doeleinden.
De regering gaat nu het gebruik van lachgas als roesmiddel verbieden. Het koninklijk besluit wordt gedragen door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo), minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
Politie bepaalt
Legaal gebruik van lachgas kan wel nog: in de medische sector en de voedingssector bijvoorbeeld. Politie of parket moeten bepalen of het bezit of vervoer van lachgas 'oneigenlijk' is of niet, legt minister Van Tigchelt uit: "We viseren hier geen mensen die een mooie slagroomtaart willen maken, ook geen wielertoeristen die kleine patronen bij zich hebben om fietsbanden op te pompen. Wie we wel viseren, zijn jongeren die om 2u 's nachts betrapt worden in het uitgaansmilieu met grote hoeveelheden lachgas. Die kunnen moeilijk beweren dat ze een taart wilden bakken."
De federale ministerraad keurde vrijdag een Koninklijk Besluit goed dat lachgas toevoegt aan de drugsreglementering. Zo komt er een gelijkaardige aanpak als bij vaststellingen van cannabis. De verkoop (fysiek en online), het vervoer en het bezit van lachgas worden verboden. Indien het om persoonlijk gebruik gaat, kan bij een eerste betrapping een boete tot maximaal 200 euro worden opgelegd. Bij een tweede en derde betrapping kan de boete respectievelijk oplopen tot maximaal 400 en 800 euro. Dealers van lachgas riskeren zwaardere boetes, verbeurdverklaringen en zelfs celstraffen tot 5 jaar of meer als er sprake is van een bende.
Ook politie en parket zijn al langer vragende partij voor wettelijke instrumenten om bezit, vervoer en verkoop van lachgas te kunnen bestrijden. Eerder vroegen ook Brusselse burgemeesters om de verkoop aan banden te leggen. In 2021 werd al een wet goedgekeurd die de verkoop aan minderjarigen verbiedt.