Twee verdachten zouden aangehouden zijn voor de moord op Jan-Willem Peeters. Peeters werd dinsdagavond in koelen bloede in zijn auto vermoord in de Serenadestraat in Molenbeek. Een van de verdachten zou ook overgegaan zijn tot een bekentenis. Dat bevestigen verschillende bronnen aan BRUZZ.
Bronnen over vermoorde man in Molenbeek: 'Verdachten opgepakt en bekentenissen afgelegd'
Jan-Willem Peeters, een 38-jarige jurist uit Overijse, werd dinsdagavond dood aangetroffen in zijn auto in de Serenadestraat in Molenbeek, waar hij een zolderappartement huurde. Onze redactie sprak met verschillende vrienden, collega's en familieleden van het slachtoffer. Volgens hen gaat het om een vergeldingsactie die kadert in een woongeschil. "Het is dramatisch. Jan-Willem was een ongelooflijk lieve man, grappig en sociaal. Iedereen zag hem graag," klinkt het bij BRUZZ.
Maar toch. Wie op de hoogte was van de delicate situatie waarin Peeters vertoefde, is niet verbaasd over de dramatische wending in dit dossier. Volgens de verschillende bronnen die BRUZZ kon spreken leefde Peeters sinds april 2021 zelfs ondergedoken in Molenbeek. "Jan-Willem groeide op in Overijse, waar hij nog tot vorig jaar woonde, in een appartementje in een gebouw dat zijn grootouders voor een appel en een ei aan een Turkse familie hadden verkocht."
Pesterijen
"De deal bij de verkoop was dat die nieuwe eigenaars het appartement waar Jan-Willem woonde zouden renoveren en opknappen. Tot dan mocht hij daar wonen aan een verlaagd tarief. Zo stond het ook vermeld op de huurovereenkomst, maar de nieuwe eigenaars zagen de situatie anders: zij wilden Jan Willem zo snel mogelijk uit het appartement krijgen. Toen begonnen de pesterijen."
"Ze hebben de auto van Jan-Willem op de oprit meermaals beschadigd. Ramen werden ingeslagen en het slot van zijn flatje werd zonder zijn medeweten veranderd. Op een dag werden ook water, gas en elektriciteit plotseling afgesloten. Het was duidelijk dat die familie niet van plan was om de renovatiewerken uit te voeren, integendeel. Ze wilden Jan Willem zien vertrekken, maar hij liet zich niet doen. Hij trok naar de vrederechter en die gaf hem gelijk: de eigenaars moesten de renovaties starten, anders dreigden ze dwangsommen te moeten betalen."
'Politie deed niets'
Volgens ingewijden veranderde die uitspraak helemaal niets aan de situatie en verergerde de toestand dramatisch. "De dwangsommen liepen op en de intimidaties aan het adres van Jan-Willem bleven duren, tot het appartement in kwestie zelfs helemaal werd verwoest in april 2021. Alles werd kort en klein geslagen, waardoor de plek onbewoonbaar was." Dat blijkt onder meer uit de verschillende vonnissen die BRUZZ kon inkijken. "De politie was op de hoogte van het hele verhaal. Er zijn processen-verbaal opgesteld, maar toch hebben ze nooit ingegrepen. Ook niet nadat Jan-Willem doodsbedreigingen begon te krijgen."
Vrienden en familie bevestigen dat Jan-Willem vervolgens naar de Serenadestraat in Molenbeek verhuisde. "Hij was doodsbang en deelde zijn adres met niemand. Hij leefde onder de radar, maar bleef vastberaden en wilde die nieuwe eigenaars in het huis van zijn grootouders tot actie te dwingen. Aangezien zij de dwangsommen niet betaalden, werd het huis de facto te koop aangeboden op een biedingssite. Een koper werd snel gevonden en de notariële akte die de verkoop zou bezegelen moest morgen (vrijdag 8 juli, red.) ondertekend worden."
Intimi vinden die timing opmerkelijk. "Jan-Willem was een kleurrijk figuur, met weinig structuur in zijn leven. Hij had vrouw noch kinderen, maar hij was een lieve kerel met het hart op de juiste plaats. Wat gebeurd is, is onwezenlijk. De politie heeft de intimidaties nooit au sérieux genomen."
Volgens bronnen die BRUZZ kon spreken, zouden ondertussen twee verdachten aangehouden zijn: twee broers, S.K. en L.K. Een van hen zou ook overgegaan zijn tot bekentenissen. Wat er precies werd bekend, is nog niet duidelijk. Volgens Het Nieuwsblad zou een van de broers met zijn wagen naar het slachtoffer gereden zijn. Daar zou hij gewacht hebben en hem neergeschoten hebben. Het huurgeschil zou effectief het motief zijn voor de moord.
Het Brusselse parket kon de bovenstaande feiten en getuigenissen bevestigen noch ontkennen. "Het onderzoek is lopende. We kunnen daarom weinig informatie over het dossier vrijgeven," klinkt het daar. “De procureur des konings vorderde wel een onderzoeksrechter voor moord”, bevestigde woordvoerster van het Brusselse parket Sarah Durant. Een autopsie zal uitgevoerd worden in de komende dagen om de exacte omstandigheden van de dood van het slachtoffer uit te klaren.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Justitie , schietpartij
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.