Brussels parket over dossier Lassoued: 'Onderbemanning is een verklaring, geen excuus'

© BRUZZ
22/10/2023
Updated: 22/10/2023 15.30u

Voor het eerst sinds de aanslag van 16 oktober heeft ook het parket van Brussel meer uitleg gegeven over het dossier. Het parket bevestigt dat het in september vorig jaar een uitleveringsverzoek heeft ontvangen voor de Tunesische dader die afgelopen maandag in de buurt van het Saincteletteplein twee mensen doodschoot. “Maar van het precieze traject van dat dossier is er geen spoor,” aldus Brussels procureur des Konings Tim De Wolf. “Feit is dat het dossier niet verder behandeld is. De samenleving heeft niet gekregen waar ze recht op heeft.”

Dat België vorig jaar een uitleveringsverzoek heeft ontvangen van Tunesië voor Abdesalem Lassoued, en dat dat verzoek is blijven liggen bij het parket van Brussel, was voor minister van Justitie Van Quickenborne vrijdag de aanleiding om ontslag te nemen. Over die nalatigheid gaf het parket van Brussel zondagochtend meer uitleg, tijdens een persconferentie met Brussels procureur-generaal Johan Delmulle en procureur des Konings Tim De Wolf.

In 2005 werd Lassoued in Tunesië veroordeeld tot een gevangenisstraf van meer dan 26 jaar, maar hij ontsnapte in 2011 uit de gevangenis. Tunesië seinde de man in juli 2022 via Interpol met het oog op de uitlevering. Op 8 september, enkele maanden later, ontving het parket van Brussel het uitleveringsverzoek, dat vier dagen daarna in handen kwam van een behandelende magistraat. “Er zouden twee vragen gesteld geweest zijn over het dossier, maar geen van de collega’s herinnert zich wat er verder met het dossier gebeurd is. Er is geen spoor van een verdere behandeling,” zegt De Wolf. “Ook van het precieze traject van dat dossier is er geen spoor, waardoor er nooit een compleet antwoord zal kunnen worden gegeven op alle vragen.”

In de kast met lopende dossiers

De huidige hypothese van het parket is dat het dossier in de kast met lopende dossiers werd gelegd. “We kunnen dat veronderstellen door de gebruikelijke manier van werken. Wellicht is het dossier mondeling besproken geweest en heeft de magistraat gevraagd om het dossier later opnieuw voor te leggen, door het hoge aantal dringende dossiers op dat moment,” aldus De Wolf. “Feit is dat het dossier niet verder is behandeld.”

Normaal gezien worden de kasten met lopende dossiers twee keer per jaar gecontroleerd, maar de laatste controle heeft, zegt De Wolf, door personeelstekort niet plaatsgevonden. “Er was geen controle in de lente, anders zou het dossier wellicht pas in de komende weken gevonden zijn bij de volgende controle,” aldus de procureur des Konings.

De Wolf: “De onderbemanning van het parket heeft een rol gespeeld. Het laat ons toe om de feiten te verklaren, maar is geen excuus. Een jaar later had het dossier behandeld moeten zijn. Dat dit niet gebeurd is, is gegeven de omstandigheden dramatisch. Dit laat diepe sporen na bij alle betrokken collega’s. De samenleving heeft niet gekregen waar ze recht op heeft.”

'Ook magistraten moeten zich kunnen verdedigen'

Zaterdagavond kondigde de federale regering aan hoe ze dat chronische personeelstekort bij het parket van Brussel wil aanpakken. Momenteel zijn er slechts 95 magistraten, maar premier De Croo (Open VLD) zei na een vergadering van het kernkabinet dat het volledige kader van 119 magistraten zal worden ingevuld. Daarnaast komen er vijf magistraten bij. De gerechtelijke politie mag in Brussel een versterking van vijftig personen verwachten, bij de spoorwegpolitie komen er 25 agenten bij.

"Daar heb ik met veel dankbaarheid akte van genomen," reageert De Wolf. "Het is wel belangrijk dat dit gebeurt met extra budget. Het kan niet de bedoeling zijn dat het reguliere budget van het openbaar ministerie aangesproken wordt, anders komt dit ten nadele van andere parketten en arbeidsauditoraten die vaak ook in precaire situaties zitten," vult procureur-generaal Delmulle, die De Wolf flankeerde, aan.

Delmulle kwam aan het slot van de persconferentie ook even terug op de berichtgeving van de voorbije dagen. In een aantal media kwam de magistraat die betrokken was bij het dossier van Lassoued in het vizier. "Op dit moment wordt er publiekelijk geoordeeld over de betrokken magistraat en dat betreur ik ten zeerste," aldus Delmulle. "Ik begrijp dat er een groot maatschappelijk belang is, maar ook een magistraat moet zich kunnen verdedigen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , parket van brussel , Brussels parket , Johan Delmulle , Tim De Wolf , procureur des konings , procureur des Konings van Brussel , Aanslag 16 oktober 2023

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni