De twee Brusselse Fnac-winkels zijn voor vele tienduizenden euro’s opgelicht. De dieven gingen vakkundig te werk, schrijft La Dernière Heure.
Brusselse Fnac-winkels maandenlang opgelicht
Het gaat om de Fnac-winkel in de Nieuwstraat en die in de Gulden Vliesgalerij, aan de Naamsepoort.
Oplichters trokken er naar de informatica-afdeling, en bestelden een erg duur toestel. Ze gingen ook in op het voorstel van de Fnac-verkoper, om dat toestel te verzekeren. In plaats van vervolgens alles netjes af te rekenen aan de kassa, verlaten ze de winkel, met een bestelbon en de verzekeringspapieren.
Vervolgens wijzigen de zwendelaars enkele gegevens op de bestelbon, waarna ze bij de politie een aangifte voor diefstal doen. Het attest van de politie wordt dan naar de verzekeraar gestuurd, die een tegoedbon voor hetzelfde bedrag opstuurt. Met die bon wordt opnieuw in de Fnac gewinkeld, waarna de aangekochte smartphones en spelconsoles op het internet verkocht worden.
Inside job
De zwendel lukte, omdat de verzekeraar sinds 2014 geen toegang meer heeft tot de databank van de winkels. Verzekeraar AIG Europe kon dus niet achterhalen wat effectief afgerekend was. De oplichters moeten dat geweten hebben, net zoals ze wisten dat het mogelijk was om met een bestelbon de winkel te verlaten, zonder af te rekenen.
Zo hebben fraudeurs de twee Brusselse Fnac-winkels voor tienduizenden euro’s lichter gemaakt. Het precieze bedrag is onbekend, maar in elk geval moeten de vijf hoofdoplichters al zeker 210.000 euro terugbetalen aan de verzekeraar van Fnac. Ze kregen daarbovenop een gevangenisstraf van 30 maanden. De spilfiguur, een Elsenaar geboren in 1988, zit nu voor 36 maanden in de gevangenis, weet La Dernière Heure.
Alerte politie
Het was trouwens de politie die het bedrog ontdekte. Daar vond men het verdacht dat er op korte tijd 13 klachten binnenkwamen voor diefstal met geweld, allemaal in dezelfde wijk, waarbij telkens een verzekerd Fnac-product betrokken was. Vertrekkend van de 13 klachten, ontdekten de anti-fraudediensten van de Fnac uiteindelijk 89 valse aankopen. Maar liefst 81 handlangers waren betrokken in het spel – mensen die met de tegoedbon nieuwe inkopen gingen doen, en de spilfiguren via Facebook kennen.
Fnac reageert door te zeggen dat de gaten in het systeem ontdekt zijn, en de zwendel nu niet meer mogelijk is.
Lees meer over: Brussel-Stad , Elsene , Justitie , diefstal , verzekeringsfraude
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.