20211214 De wijk Peterbos in Anderlecht 5

| De wijk Peterbos in Anderlecht.

Dertig beklaagden veroordeeld in dossier-Peterbos

© Belga - Chris Verhaeghe
01/12/2022
Updated: 01/12/2022 16.02u

De correctionele rechtbank van Brussel heeft donderdag dertig van de 31 beklaagden veroordeeld in het dossier-Peterbos, genoemd naar de woonwijk in Anderlecht, voor handel in verdovende middelen tussen 2020 en 2021. De drie hoofdbeklaagden werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes, zeven en acht jaar. Elf beklaagden - die vooral hand- en spandiensten hadden geleverd voor de drugsbende - werden veroordeeld tot een werkstraf.

De zaak draait rond een drugsbende die opereerde vanuit een van de woontorens in het Peterbospark in Anderlecht. Wiet, cannabishars en cocaïne werden er verkocht op de benedenverdieping, de drugs versnijden gebeurde dan weer enkele verdiepingen hoger.

De hele criminele organisatie werd in de herfst van vorig jaar ontmanteld toen de politie in november en december met enkele honderden manschappen huiszoekingen uitvoerde op meer dan dertig adressen Anderlecht, Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Puurs-Sint-Amands, Schaarbeek, Sint-Gillis en Asse. Naast drugs, nam de politie vooral grote sommen cash geld in beslag.

31 verdachten

Eenendertig verdachten - Belgen en Fransen - stonden van 17 oktober tot 3 november terecht voor handel in verdovende middelen tussen 2020 en 2021 in de Anderlechtse wijk Peterbos en rond het Lemmensplein.

Een groot deel van de beklaagden minimaliseerde de rol die ze hadden binnen de criminele organisatie. De rechtbank maakte in het vonnis wel een onderscheid tussen de vele jongeren uit de wijk die voor 100 tot 150 euro per dag tal van hand- en spandiensten leverden voor de drugsbende. Elf van hen kregen een zware werkstraf opgelegd van 225 tot 300 uur omdat ze bijvoorbeeld drugs hadden versneden of geleverd, op wacht hadden gestaan of enveloppen met cash geld hadden rondgebracht.

De kopstukken van de drugsbende uit de Peterboswijk kregen zware effectieve celstraffen opgelegd. Zo kreeg de hoofdverdachte 8 jaar cel en twee beklaagden die ook een leidinggevende rol hadden binnen de criminele organisatie werden veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 6 en 7 jaar cel. Vijftien anderen kregen straffen opgelegd van 1 tot 5 jaar cel, soms gekoppeld aan een gedeeltelijk uitstel. Slechts één van de 31 beklaagden werd vrijgesproken.

De rechtbank legde een deel van de veroordeelden ook een geldboete op, die in sommige gevallen opliep tot tienduizenden euro. De rechtbank beval ook de verbeurdverklaring van een hoop in beslag genomen drugs en smartphones die gebruikt werden bij de drugshandel, maar tastte ook in de buidel van de drugsbende. In totaal werd een verbeurdverklaring van enkele honderdduizenden euro uitgesproken, geld dat de leden van de criminele organisatie hadden verdiend met de drugshandel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni